Lapinpöllö muutti luontoharrastajan pettymyksen suureksi riemuksi Konnunsuolla — Markku J. Hytönen häkeltyi pöllöstä niin, että unohti ensin kuvata sitä

Lappeenrantalaisen luontoharrastajan Markku J. Hytösen yllättänyt lapinpöllö on todennäköisesti Lappeenrannassa ruuanhakureissulla.

Markku J. Hytönen

Lapinpöllö tutki ympäristöään Konnunsuolla sunnuntaina 3. maaliskuuta puolilta päivin. Markku J. Hytösen mukaan pöllö ei häiriintynyt edes ohi hiihtävien ihmisten koirien haukuista. Hytönen kuvasi pöllöä yli 300 metrin päästä.
Lapinpöllö tutki ympäristöään Konnunsuolla sunnuntaina 3. maaliskuuta puolilta päivin. Markku J. Hytösen mukaan pöllö ei häiriintynyt edes ohi hiihtävien ihmisten koirien haukuista. Hytönen kuvasi pöllöä yli 300 metrin päästä.

Lapinpöllö muutti luontoharrastaja Markku J. Hytösen köyhän kevätretken antoisaksi reissuksi viime sunnuntaina Konnunsuolla. Lappeenrannassa Voisalmessa asuva Hytönen oli kameroineen tavallisella keväänseuraamisretkellään Joutsenossa aamupäivällä, kun hän kohtasi lapinpöllön ensimmäistä kertaa elämässään.

Lumisten peltojen keskeltä keväänmerkkejä ja valokuvattavia eläimiä etsinyt Hytönen pysäköi tienreunaan ja nousi autostaan taltioidakseen hankisella hiihtäneitä koiranulkoiluttajia, kun läheisestä kuusikosta lehahti siivilleen suuri lintu.

Lapinpöllö lensi Hytösestä pois päin 3—4 metriä miehen yläpuolella.

— Se oli mahtavaa, koska olin pettynyt kun kevät on myöhässä enkä ollut nähnyt edes talitinttiä. Minulla oli kamera valmiina käsissäni, mutta häkellyin niin kovin, etten tajunnut kuvata pöllöä lennossa.

Lapinpöllö on huuhkajan jälkeen Suomen toiseksi suurin pöllö. Sen siipien kärkiväli on 128–148 senttimetriä. Hytönen arvioi näkemänsä pöllön olevan kookkaammasta päästä.

Kuvauksellisen pöllöhetken ohi meneminen harmittaa Hytöstä, mutta hän onnistui kuvaamaan pellon toiselle laidalle metsään laskeutuneen pöllön. Hytönen arvelee pöllön ja autonsa väliin jääneen 300—400 metriä matkaa. Jaloistaan hieman kipeä Hytönen ei halunut lähteä pöllön perään kokeilemaan hankikantoa.

— Kun kamerasta loppui akku, lähdin kotiin selvittämään, mistä pöllöstä on kysymys. Aiemmin olen nähnyt vain helmipöllön pihapiirissä.

Hytönen otti yhteyttä tuttuihin lintuharrastajiin, jotka vahvistivat hänen tulkintansa lajista lapinpöllöksi.

Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Jari Kiljunen arvioi pikkujyrsijöitä syövän pöllön olleen liikkeellä ruuan perässä. Kiljusen mukaan lapinpöllöstä ei tehty havaintoa maakunnassa pitkään aikaan.

— Havainto on hieno, kun kysymyksessä on kuitenkin harvinainen laji. Lapinpöllöjä pesii maakunnassa muutamia pareja kärkikuntien alueella.

Suomen lintutieteellisen yhdistyksen Birdife Suomen ylläpitämään Tiira –lintutietopalveluun lapinpöllöstä on kirjattu 156 havaintoa tältä vuodelta. Viimeisin ilmoitettu havainto on Torniosta tiistailta ja aikaisin Seinäjoelta 5. tammikuuta.

Kaiken kaikkiaan lapinpöllöstä on ilmoitettu 8 160 havaintoa Tiiraan sen perustamisen 2006 jälkeen.

Kiljunen pitää lapinpöllön nimeä hieman harhaanjohtavana, koska lapinpöllö elää Suomessa enimmäkseen Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella.

Suomen lintuatlaksen mukaan Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa tavattu lapinpöllö pesii Suomessa pääsääntöisesti Joensuu–Kokkola -linjan pohjoispuolella Metsä-Lappiin saakka. Lintu munii 4—7 munaa maalis-huhtikuussa. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 300 — 2 000 paria.

Lapinpöllö saattaa liikkua niin päivällä kuin yöllä. Lapinpöllö ei ole uhanalainen laji, mutta se on rauhoitettu.

Lajitiedot ovat peräisin luontoportti.fi- ja lintuatlas.fi -sivustoilta.

Luetuimmat