Etelä-Ranskasta Imatralle — vastavalmistuneen korutaitelijan näyttely Taidekeskus Krimillä

Taneli Toikka

Elvire Blanc Briand valmistelemassa ensimmäistä yksityisnäyttelyään.
Elvire Blanc Briand valmistelemassa ensimmäistä yksityisnäyttelyään.

Taidekeskus Krimillä avautuu ranskalaisen korutaiteilijan Elvire Blanc Briandin näyttely ”Krimi gets creamy”. Kyseessä on nuoren, 26-vuotiaan taiteilijan ensimmäinen yksityinen ja ammatillinen näyttely.

Imatraan Briand on tutustunut opiskelujen kautta. Hän suoritti korun ja muotoilun maisterintutkinnon ENSA Limogesissa Ranskassa tämän vuoden toukokuussa. Ennen valmistumistaan hän vietti puolen vuoden vaihto-opiskelujakson Imatralla Saimaan ammattikorkeakoulussa.

— Olen todella iloinen, että saan pitää ensimmäisen yksityisnäyttelyni juuri Imatralla. Tunnen yhteyttä kaupunkiin, hiljainen ja rauhallinen sopii minun elämäntapaani, Briand kuvailee.

Sopeutuminen Suomeen, ja erityisesti ilmastoon, ei ollut Etelä-Ranskassa kasvaneelle taiteilijalle liian helppoa.

— Imatralle saapuminen oli hieman vaikeaa, ja sitten tuli talvi. Kotiseutuni Peyrollesin ja Suomen talvet ovat kuin kaksi eri maailmaa. Onneksi kesä tasapainottaa säätä täällä.

Taidekeskus Krimin näyttelyssä esillä on koruja Briandin sarjasta ”Sur place ou à emporter”. Ajatus sarjaan syntyi leivonnaisten valmistamistekniikoista, tarkemmin ottaen värjättyjen kermojen ja makeisten yhdistämisestä teollisiin muotoihin. Sarjaan kuuluu esimerkiksi sata uniikkia rannerengasta.

Erilaisia materiaaleja ja työtapoja Briand käyttää monipuolisesti.

— Käytän paljon metallia sekä keramiikkaa, perinteisiä korutaiteen tekniikoita sekä uudempia teknologioita kuten 3D-tulostusta.

Työnsä kautta Briand haluaa osoittaa, että koru voi toimia pukijansa tukena. Hän tutkii erilaisia alueita joilla tukemisen idea ilmenee. Esimerkiksi työssä ‘A bras le corps’ hihankäänteet toimivat viittauksena pylväspatsaisiin, joilla sekä koristeellinen että tukirakenteellinen merkitys. Korunäyttelyyn kuuluu myös kuvia, joissa koruja käytetään.

— Korut muovaavat käyttäjänsä identiteettiä, ja käyttäjä kertoo korujen avulla tarinaansa. Korut ovat osa käyttäjän sanatonta viestintää, ja sitä näyttelyn kuvat yrittävät tuoda esiin, taiteilija kuvailee.

”Krimi gets creamy” on avoinna Taidekeskus Krimillä kolmen viikon ajan, 15.7.-6.8.

Taidekeskus Krimi

Koulukatu 1 a 2

Aukioloajat

Ke - Pe 12:00 - 18:00

La - Su 11:00 - 16:00

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.