Stora Enson yt-neuvottelut päättyivät Imatralla — Paperikone 6 sulkeutuu vuoden lopulla, 55 menettää työnsä

Stora Enson Imatran tehtaiden yt-neuvottelut on saatu päätökseen.

Stora Enson yt-neuvottelut Imatralla on saatu päätökseen. 
Stora Enson yt-neuvottelut Imatralla on saatu päätökseen. 

Stora Enson tehtaiden paperikone 6 sulkeutuu vuoden 2019 loppuun mennessä. 

Sen vuoksi Imatran tehtailla aloitettiin yt-neuvottelut, jotka saatiin päätökseen 15. huhtikuuta. Uudelleen järjestelemällä töitä, paperikone 6:n tuotantoa tukevilla osastoilla, henkilövähennykset supistuivat 55 henkilöön alkuun arvioidun 80 henkilön sijaan. 

Suurin osa henkilöstövaikutuksista pyritään hoitamaan eläkejärjestelyin.

Eläkkeelle ja putkeen

Tehtaanjohtaja Mikko Niemisen mukaan eläkejärjestelyillä tarkoitetaan normaalia eläköitymistä ja eläkeputkea. 

— Sulkemispäätökset ovat aina vaikeita, mutta on huojentavaa, että henkilöstövaikutuksista valtaosa pystytään hoitamaan eläkejärjestelyin. Vaikka nyt on kyse yhden pienen paperikoneen sulkemisesta, yt-neuvottelut käytiin koko tehtaan tasolla, mikä mahdollisti tämän lopputuloksen, Nieminen sanoo. 

Niemisen mukaan irtisanomisilmoituksista ja uudelleen järjestelyistä kerrotaan työntekijöille huhtikuun aikana. Koska suurin osa irtisanottavista kuuluu eläkejärjestelyiden piiriin, tarkoittaa se sitä, että he ovat ikänsä puolesta muutenkin lähellä eläkeikää. 

Työsuhteet päättyvät pääsääntöisesti vuoden vaihteeseen mennessä. 

Vielä kukaan ei ole saanut potkuja

Alkuun irtisanottavien määrä näytti loppulukua suuremmalta, mutta määrää saatiin supistettua tehtäväkokonaisuuksien uudelleen järjestelyillä. 

— Meillä oli rakentavat yt-neuvottelut ja etsimme paperikone 6:n tuotantoa tukevilta osastoilta vaihtoehtoisia ratkaisuja ja pystyimme niitä myös löytämään. Se oli positiivista. 

Stora Enso järjestää tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille henkilöille tukitoimia, joihin sisältyy muun muassa mahdollisuus uudelleensijoitusvalmennukseen. 

— Vielä ei ole ketään irtisanottu. Uudelleen sijoittamiset konkretisoituvat sitten, kun mennään henkilötasolle, Nieminen sanoo. 

Pitkälti Imatran tehtailla sekä Alan ja Imaveren sahoilla tehtävillä toimenpiteillä tähdätään 120 miljoonan euron vuotuisiin kustannussäästöihin Stora Enson konsernissa.

Juttua päivitetty 17.4. klo 14.37: Lisätty Mikko Niemisen kommentit. Lisätty myös tieto siitä, että säästöt koskevat koko konsernia.

Juttua muokattu 29.4. klo 15.36: Korjattu Stora Enson säästötavoite 120 miljoonaa koskemaan Imatran tehtaiden lisäksi myös Alan ja Imaveren sahoja.

Luetuimmat