Imatra toivoo faktojen tarkistamista, ennen kuin maakunnallinen jätevedenpuhdistamo kuopataan: Venäjältä tulisi kysyä, onko sen kielteinen kanta Vuoksen jätevesiin ennallaan

Anna Helminen toivoo, että maakunnallisen jätevedenpuhdistamon rakentaminen Vuoksen äärelle selvitetään vielä kerran.

Kai Skyttä

Venäjä ei ole tähän mennessä lämmennyt ajatukselle, että Vuokseen kohdistuvaa kuormitusta lisättäisiin, sillä Svetogorsk ottaa raakavetensä Vuoksesta. Arkistokuvassa alajuoksun vanha vastuupuomi, jolla estettiin aikoinaan vierasesineitten, kuten puunrunkojen päätyminen Venäjälle.
Venäjä ei ole tähän mennessä lämmennyt ajatukselle, että Vuokseen kohdistuvaa kuormitusta lisättäisiin, sillä Svetogorsk ottaa raakavetensä Vuoksesta. Arkistokuvassa alajuoksun vanha vastuupuomi, jolla estettiin aikoinaan vierasesineitten, kuten puunrunkojen päätyminen Venäjälle.

Maakunnallisen jätevedenpuhdistamon rakentaminen Imatralle Vuoksen varrelle on noussut jälleen puheenaiheeksi.

Tällä kertaa keskustelun käynnistivät imatralaiset itse.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen otti asian puheeksi maakuntahallituksessa, jossa oltiin käsittelemässä Lappeenrannan suunnitteleman uuden jätevedenpuhdistamon vaihtoehtoja ja tähän liittyviä kaava-asioita.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

Helminen harmitteli kokouksessa ääneen, etteivät Imatra ja Lappeenranta ole pystyneet yhdistämään tässä asiassa voimiaan.

Lappeenranta tarvitsee uuden jätevedenpuhdistamon, ja myös Imatra valmistautuu parhaillaan Meltolan jätevedenpuhdistamon peruskorjaukseen.

Helmistä kiinnostaa, onko maakunnallista vaihtoehtoa aidosti mietitty ja selvitetty viime aikoina.

– Nämä ovat pirun kalliita investointeja. Maakunnan asukkaiden kannalta on selvittämisen arvoinen asia, onko olemassa muita vaihtoehtoja kuin kuntien omat ratkaisut, Helminen sanoo.

Tällaisiin kysymyksiin ei oltu kokouksessa varauduttu. Maakuntahallitus päätti ottaa asiassa siksi aikalisän ja jättää Lappeenrannan kaava-asian pöydälle faktojen selvittämiseksi.

Venäjän kanta ratkaisevan tärkeä

Maakunnallista puhdistamoa on selvitetty useaan otteeseen tällä ja viime vuosikymmenellä.

Tähän asti hanke on tyssännyt Venäjän vastustukseen. Svetogorsk ottaa raakavetensä Vuoksesta, eikä Venäjä halua, että Imatralta johdetaan Vuokseen nykyistä enemmän jätevesiä.

Toisaalta tekniikka on kehittynyt, ja jätevedet yhä puhtaampia.

Venäjän kantaa maakunnalliseen puhdistamoon haluttaisiinkin kysyä nyt uudelleen.

Ajatus syntyi tällä viikolla Imatran, Lappeenrannan ja maakuntaliiton edustajien kokoonnuttua pohtimaan Imatran toivetta maakunnallisen puhdistamon rakentamisesta.

– Esitämme ensi viikolla lomalta palaavalle maakuntajohtajalle, että Venäjän kanta selvitetään vielä kertaalleen, kertoo aluesuunnittelujohtaja Marjo Wallenius Etelä-Karjalan liitosta.

Mieluummin Vuoksi kuin Saimaa

Anna Helminen ilahtuu tiedosta.

Lappeenrannan suunnittelemassa jätevesiratkaisussa imatralaisia hiertää se, että puhdistetut jätevedet johdettaisiin Saimaaseen.

Ympäristön ja myös Etelä-Karjalan matkailun näkökulmasta parempi vaihtoehto olisi johtaa Lappeenrannan jätevedet puhdistettuina vuolaasti virtaavaan Vuokseen, jolloin käyttökustannukset jaettaisiin kuntien kesken aiheuttamisperiaatteen mukaan, Helminen sanoo.

Hän korostaa, ettei hänellä ole valmiita vastauksia. Voi olla, että maakunnallinen puhdistamo kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Hanke on kuitenkin niin houkutteleva, että asiaa kannattaa hänestä selvittää.

– Tehtiin päätöksiä suuntaan tai toiseen, toivon että faktat ovat tiedossa.

Luetuimmat

Kommentoidut