Tilannekuvaryhmä: Koronaepidemia on yhä vakava Etelä-Karjalassa – Rajoitusten ja suositusten huolellinen noudattaminen on tärkeää

Eksote aloitti rokotukset hoivakodeissa tänään tiistaina. Yli 70-vuotiaiden kansalaisten rokottamiset voitaneen aloittaa aikaisintaan helmikuussa. Liikuntatilojen koronarajoitukset säilyvät ennallaan Imatralla.

Laura Heino

Alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan alueellinen koronatilanne on vakava, mutta edelleen hallinnassa rajoituksia ja suosituksia noudattamalla.
Alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan alueellinen koronatilanne on vakava, mutta edelleen hallinnassa rajoituksia ja suosituksia noudattamalla.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on tiistain kokouksessaan todennut koronavirusepidemian olevan edelleen kiihtymisvaiheessa Etelä-Karjalassa. Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset alkavat aikaisintaan helmikuussa

Eksote on aloittanut rokotukset hoivakodeissa tänään tiistaina, ja kansalaisia päästään yli 70-vuotiaiden osalta rokottamaan rokotteiden saatavuuden mukaan aikaisintaan helmikuussa.

Tiedotteessa kerrotaan, että kansalaisiin tullaan olemaan Eksotelta yhteydessä kirjeitse ja puhelimitse. Eksotelle ei voi soittaa tällä hetkellä ajanvarausnumeroisin koronarokoteasioissa, sillä puhelinpalvelut ruuhkautuvat. Eksote julkaisee ennen rokotusten alkua puhelunnumeron, josta soitot tulevat.

Alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo tiedotteessa, että Etelä-Karjalan tilanne on hyvä valtakunnallisia rokottamistilastoja verratessa.

– Paikallisesti huolta aiheuttaa hitaaksi koettu aikataulu. Eksote kuitenkin rokottaa kaikki saamansa rokotteet viipymättä ja meidän on mahdollista kiristää tahtia sitä mukaa, kun rokotteita saadaan enemmän. Kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa tulee olemaan rokotuspisteitä, kunhan saamme helpommin säilyviä rokotevalmisteita.

Koulut ohjeistaneet oppilaita maskisuosituksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kasvomaskin käyttöä nyt kaikille yli 12-vuotiaille.

Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Sami Raasakka sanoo tiedotteessa, että maskia ei voi käyttää hengästyttävän liikuntasuorituksen aikana.

– Sen käyttö ei onnistu silloin suositusten mukaisesti ja järkevästi. Maskin käyttö on varotoimien listassa vain yksi varotoimi. Ryhmäkokojen rajoittaminen, etäisyyksien pitäminen ja hygieniasta huolehtiminen on liikuntatunneilla ja vapaa-ajan liikunnassa hyvin tärkeää.

Eksoten tiedotteen mukaan koulut ja erityisesti liikunnanopettajat ovat Etelä-Karjalassa harkinneet liikuntatuntien sisältöjä koronatilanne huomioiden. Hengästyttävä liikunta on hyvä pyrkiä järjestämään esimerkiksi hiihtoladulla, lenkillä tai muualla missä turvavälit onnistuvat luonnollisesti.

Aikuisten harrastustoiminnan oltava rajattua

Eksoten tiedotteen mukaan epidemian kiihtymisvaiheessa ei ole varaa höllentää toistaiseksi voimassa olevia vapaa-ajan viettoa koskevia rajoituksia.

Tuula Karhulan mukaan kaikki lisääntyvä toiminta, mikä kasvattaa kontaktien määrää, lisää riskiä tilanteen pahenemisesta ja jopa leviämisvaiheesta. Tästä syystä aikuisten harrastustoiminta tulee pitää vielä rajattuna.

Harrastamiseen ja pelaamiseen liittyviä rajoituksia tarkennetaan erillisissä kuntien ja Eksoten kokouksissa. Toimijoiden on hyvä varautua nopeastikin muuttuviin valtakunnallisiin tai alueellisiin suosituksiin ja muutoksiin.

– Lajiliitot etsivät keinoja mahdollistaa erilaisia turnauksia ja pelimatkoja, mutta asia on vaikea alueellisesti päättää. Eksote ja eteläkarjalaiset kunnat ovat toivoneet asiaan valtakunnallista linjausta, mutta keskustelemme asiasta paikallisesti vielä lähiviikkoina, sanoo Raasakka tiedotteessa.

Edellä mainittu suositus merkitsee Imatralla sitä, että rajoituksia ei muuteta liikuntatilojen osalta. Aikuisten harrastustoiminnalle ei myönnetä lisää harjoitusvuoroja.