Hovioikeus kumosi Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomion ja hylkäsi vuonna 1999 syntyneen miehen seksuaalirikossyytteet — Syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily

AOP

Hovioikeus kumosi Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomion ja hylkäsi vuonna 1999 syntyneen miehen seksuaalirikossyytteet — Syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt vuonna 1999 syntyneen miehen seksuaalirikossyytteet.

Päätöksellään hovioikeus muutti Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tammikuussa antamaa tuomiota. Miehen syyksi luettiin ainoastaan syyte nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä. Hovioikeus tuomitsi miehen 25 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

Hovioikeudessa käsitellyt teot tapahtuivat marraskuun 2016 ja huhtikuun 2017 välisenä aikana.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli tammikuussa tuominnut miehen nuorena henkilönä tehdyistä raiskauksen yrityksestä, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies valitti tuomiosta. Hän kiisti muut rikokset ja myönsi ainoastaan lievän pahoinpitelyn.

Hovioikeuden tapauksesta antaman julkisen selosteen mukaan asiassa oli riidatonta se, että asianomistaja ja vastaaja olivat olleet seurustelusuhteessa tapahtumien aikaan. Suhteeseen oli kuulunut myös seksuaalista kanssakäymistä.

Hovioikeuden mukaan asianomistajan ja vastaajan kertomukset tapahtumien kulusta poikkesivat merkittävästi toisistaan, eivätkät tapahtumat saaneet juurikaan tukea muusta esitetystä todistelusta.

Näin miehen syyllisyydestä raiskauksen yritykseen ja laittomaan uhkaukseen jäi varteenotettava epäily. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksen osalta hovioikeus katsoi asianomistajan ja vastaajan olleen noin kahden vuoden ikäerostaan huolimatta asemassa, jossa asianomistaja pystyi päättämään itsenäisestä ja tasavertaisesti tekemisistään.

Syytteiden hylkäyksen myötä miehen uhrille maksettavaksi määrätyt korvaukset pienenivät 200 euroon.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset