”Isä oli sotaveteraani ja eno jääkäri — heidän muistoksi olen täällä”: Talvisodan päättymisen muistojuhla säväytti Imatralla

Noin 250 henkeä osallistui Kolmen ristin kirkossa pidettyyn muistojuhlaan. Monet silmäkulmat kostuivat, kun Vuoksen mieslaulajat esittivät Evakon laulun.

Anu Pakarinen

Talvisodan ihme koskettaa ihmisiä syvältä. Kolmen ristin kirkon parkkipaikat sekä penkkirivit olivat keskiviikkona täynnä.
Talvisodan ihme koskettaa ihmisiä syvältä. Kolmen ristin kirkon parkkipaikat sekä penkkirivit olivat keskiviikkona täynnä.

Talvisodan päättymisestä tuli keskiviikkona kuluneeksi tasan 79 vuotta. Merkkipäivää kunnioitettiin lukuisin tilaisuuksin eri puolilla Suomea, ja niin myös Imatralla.

— Talvisodan ihme saa meidät yhä muistelemaan, niin kuin tänäänkin, ja saamme tehdä sen vapaassa maassa, lausui Imatran sotaveteraanien puheenjohtaja Erkki Nieminen avaussanoissaan.

Kolmen ristin kirkossa järjestetty talvisodan päättymisen muistojuhla veti tuvan lähestulkoon täyteen. Suosio yllätti järjestäjätkin, sillä käsiohjelmia oli varattu 200:lle, mutta yleisöä oli noin 250.

Tarja Hannilan vanhemmat viettivät hääyötään vuonna 1938 Valtionhotellissa. —Raja on pysynyt mielessä, vaikka olen itse syntynyt Pohjanlahden rannalla, hän kertoo. Vieressä Pertti Jantunen.

Mikä sai tulemaan paikalle tänään?

— Isä oli sotaveteraani ja eno jääkäri — heidän muistoksi olen täällä, kertoi Tarja Hannila vakavana.

— Minulle tämä on niin arvokas juhla, vastasi puolestaan Pertti Jantunen.

Sodan lapsia

Pertti Jantunen, 79, kertoo isänsä osallistuneen sekä talvi- että jatkosotaan, haavoittuneen ja menettäneen kotinsa Parikkalan Poutalassa.

Myös Jantusen äidin kotitalo jäi rajan väärälle puolelle. Sodan jälkeen perheen pitikin rakentaa elämä täysin uusiksi.

Vuoksen mieslaulajien tulkinta Evakon laulusta herkisti ja sai kiitosta myös Riitta Uosukaiselta.

— Äiti ja isä olivat samasta kylästä. Neuvostoliitto valtasi molempien kodit. En ole sotaorpo, mutta olen sodan lapsi, Jantunen kuvailee.

Jantunen itse syntyi sotavuonna 1939 ja joutui pian muun perheen mukana evakkoon.

— Paljon on muistoja evakkovuosilta. Hyviä ja huonoja, hän kertoo.

Muitakin evakkoja ja heidän jälkeläisiään oli Kolmen ristin kirkossa todennäköisesti runsain mitoin. Vuoksen mieslaulajien esittämä Evakon laulu sai monet silmäkulmat kostumaan.

Tilaisuuden järjestivät imatralaiset veteraanijärjestöt ja sotaorvot. Juhlapuheen piti valtioneuvos Riitta Uosukainen.
Kolmen ristin kirkko oli tunnelmallinen ja vaikuttava näky illan hämärtyessä.

Nimivirhe korjattu 19.3.2019

Luetuimmat

Uusimmat uutiset