Isä ja tytär saivat pitkät tuomiot Saimaan kanavan ihmissalakuljetusjutussa — Alaikäiselle pojalle ehdollista vankeutta

Oikeus katsoi toteen näytetyksi, että venäläisperhe toimi osana rikollisryhmää ja tavoitteli taloudellista hyötyä.

Salakuljetuksissa käytettyä venettä laitettiin talviteloille syksyllä Lappeenrannassa. Arkistokuva.
Salakuljetuksissa käytettyä venettä laitettiin talviteloille syksyllä Lappeenrannassa. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut venäläiselle isälle ja tyttärelle pitkät vankeustuomioita Saimaan kanavan salakuljetustapauksessa. Tuomiot tulivat törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Ihmisiä huviveneellä Suomeen kuljettanut Sergei Bukin sai viiden vuoden vankeustuomion. Hänen aikuisen tyttärensä Tatiana Krupeninan oikeus tuomitsi kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Bukinin alaikäinen poika sai kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion.

Käräjäoikeus katsoi, että kolmikko oli toiminut yhdessä osana järjestäytyneen rikollisryhmää tuodessaan Suomeen ulkomaalaisia, joilla ei ole ollut maahantuloon vaadittavia matkustusasiakirjoja. Oikeuden mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska se on ollut pitkäkestoinen, suunnitelmallinen ja siinä on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Tuomion mukaan tuomitut kuljettivat laittomasti Suomeen kymmeniä ihmisiä vuosina 2016—2017. Salakuljetus tehtiin 12-metrisellä, Venäjälle rekisteröidyllä huviveneellä.

Tuoduille ihmisille oli myös aiheutettu tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella hengenvaarallinen tila, kun he ovat joutuneet olemaan ahtaissa piiloissa.

Oikeus ei nähnyt hyväksyttäviä syitä

Syytetty kiistivät syytteet. Bukin kertoi oikeudessa tuoneensa Suomeen sotaa paenneita ihmisiä humanitaarisista syistä.

Oikeuden mukaan, asiassa ei ole esitetty sellaisia humanitaarisia vaikuttimia, että tekoa voisi pitää hyväksyttävistä syistä tehtynä.

Toiminta paljastui viime vuoden kesäkuussa, kun perhe jäi kiinni Lappeenrannassa kuljetettuaan maahan 17 ihmistä. Heidät oli piilotettu veneen rakenteisiin tehtyihin kätköihin.

Oikeus hylkäsi seitsemän miehen syytteet törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset