Turhasta palohälytyksestä laskutetaan yli 800 euroa, Etelä-Karjalassa näitä lähtöjä on entistä harvemmin — Ruuanlaiton käry on yleinen automaattihälytyksen syy

Kolmas tai useampi erheellinen paloilmoitinhälytys vuoden sisällä laskutetaan kiinteistön omistajalta. Kiinteistön käyttäjät itse aiheuttavat ison osan vääristä paloilmoituksista.

Helinä Huuhtanen

Pelastuslaitoksen lähdöt niin sanottuihin turhiin hälytyksiin ovat hieman vähentyneet Etelä-Karjalassa. Kolmas turha lähtö samaan kohteeeseen vuoden sisällä aiheuttaa laskun kiinteistön omistajalle.
Pelastuslaitoksen lähdöt niin sanottuihin turhiin hälytyksiin ovat hieman vähentyneet Etelä-Karjalassa. Kolmas turha lähtö samaan kohteeeseen vuoden sisällä aiheuttaa laskun kiinteistön omistajalle.

Aiheettomat paloilmoitukset ovat vähentyneet Etelä-Karjalassa. Pudotusta on ollut niin tehtävien määrässä kokonaisuutena kuin laskutukseen asti päätyneissä tapauksissa.

Johtava palotarkastaja Simo Viholainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että vuonna 2017 automaattisen paloilmoittimen välittämiä tehtäviä Etelä-Karjalassa oli yhteensä 555 kappaletta. Näistä erheelliseksi tehtäväksi luokiteltiin 480. Vuoden 2018 vastaavat luvut olivat 517 ja 445.

— Suunta on oikea. Pudotusta on ollut tehtävien lisäksi myös rahasummassa, joka erheellisistä paloilmoitinhälytyksistä tietyissä tapauksissa laskutetaan, Viholainen kertoo.

Erheellinen paloilmoitus tarkoittaa sellaista palokunnan tarkastus- tai varmistustehtävää paloilmoittimella varustettuun kiinteistöön, joka ei johda sammutus- tai pelastustoimiin. Toisen tällaisen paloilmoituksen jälkeen kiinteistölle lähetetään korjauskehotus aiheettomien hälytysten vähentämiseksi. Vuoden sisällä kolmannen tai useamman virheellisen paloilmoituksen jälkeen lähetetään lasku turhista käynneistä.

Turha palohälytys tuo 835 euron laskun

Maksu turhasta palohälytyksestä on 835 euroa. Vuonna 2017 laskutusperusteet täyttäneitä tapauksia maakunnassa oli 235, joista Etelä-Karjalan pelastuslaitos laskutti yhteensä runsaan 196 000 euron edestä. Viime vuonna 2018 summa oli enää runsaat 140 000 euroa ja tapauksia 168.

Merkittävä osa erheellisistä paloilmoituksista on kiinteistön käyttäjien aiheuttamia. — Simo Viholainen

Viholaisen mukaan turhia hälytyksiä tulee niin julkisista kuin yksityisistäkin kohteista. Parina viime vuonna lukumääräisesti eniten erheelliseksi luokiteltuja hälytyksiä on tullut teollisuus- ja varastorakennuksista. Seuraavina tilastoissa näkyvät hotellit, liiketilat ja erilaiset palvelukodit.

— Merkittävä osa erheellisistä paloilmoituksista on kiinteistön käyttäjien aiheuttamia. Tyypillisiä syitä ovat esimerkiksi huolimattomuus asennus-, huolto- ja korjaustöissä tai ruuan valmistus, Viholainen listaa.

Paloilmoitinlaitteistot ja niiden asianmukainen toiminta ovat kiinteistön vastuulla. Viholaisen mukaan osa virheellisten ilmoitusten ongelmista voidaan ratkaista helposti, mutta osa vaatii laajempia huolto- tai korjaustoimia.

Ateriapalvelu käyttöön, jos ruoka kärähtää hellalle toistuvasti

Esimerkiksi palvelutalosta tuleva hälytys saattaa johtua siitä, että asukkaalta on unohtunut ruoka uuniin tai hellalle. Tällaisissa tapauksissa palonilmaisin saattaa sijaita liian lähellä liettä, jolloin se reagoi turhan herkästi ruuan käryyn.

Pelastuslaitos suosittelee lisäämään asukkaiden neuvontaa paloilmoittimen toiminnasta. Myös paloilmoittimen sijoituksen ja tyypin tarkistus voi auttaa. Joissain tapauksissa on myös harkittava laitteiden käyttörajoituksia ja asukkaan aterioinnissa siirtymistä ateriapalveluun, mikäli omatoiminen ruuanlaitto aiheuttaa toistuvia hälytyksiä ja vaaratilanteita.

Viholainen muistuttaa, että erheelliset paloilmoitukset varaavat pelastuslaitoksen yksiköt pois todellisista hätätilanteista ja aiheuttavat hälytysajona tarpeetonta riskiä liikenteessä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset