Maistuisiko vuoden 1937 reseptin mukaan valmistettu pääsiäisherkku? ”Lasimaljaan riisipuuron tähteet, vadelmahilloa ja vatkattua kermaa”

Tänä vuonna 20-vuotista toimintaansa juhliva Lottamuseo kertoo Nostalgiset Naiset -blogissa, millaisia herkkuja syötiin 1930-luvun lopun Suomessa.

Tuon ajan suosittuja pääsiäisherkkuja olivat mämmi kermalla, riisipuuro eri muodoissaan sekä uunipuuro.

Lottamuseon väki on kaivanut vuoden 1937 Kotiliesi-lehdessä kerrotun jälkiruokaohjeen. Siinä käytetään pohjana riisipuuroa. Jälkiruoka asetellaan esille kauniiseen lasimaljaan siten, että maljaan kauhotaan kerroksittain vuorotellen riisipuuroa ja vadelmahilloa. Koko komeus peitetään kermavaahdolla, ja päälle lusikoidaan koristeeksi vielä mitäs muuta kuin lisää vadelmahilloa.

Kotiliedessä kirjoitettiin, että riisipuuron tähteet ovat parhaimmillaan jälkiruuissa.

—Sekoittamalla riisipuuroon kalaa, lihaa, vihanneksia, juurikasveja tai hedelmiä saamme loputtomiin erilaisia vanukkaita ja palleroita, lähes 80 vuoden takaisessa pääsiäisherkkujutussa kerrottiin.

Lottamuseo tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana Suomen historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.