Alko purkaa vanhan kiinteistönsä Vuoksenniskalla ensi kesään mennessä: Tonttia tarjottu Imatran kaupungille, mutta ainakaan toistaiseksi kauppoja ei ole syntymässä — Sen sijaan viritellään keskustelua Vuoksenniskantien tulevasta roolista

Voisiko Vuoksenniskantie olla asuntokatu, kysyy kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs. Hän visioi Niskalle omaa tyyppikerrostaloa.

Anu Pakarinen

Alkon vanha kiinteistö Vuoksenniskalla tyhjenee vuoden loppuun mennessä. Maan tasalle rakennus pannaan ensi kesään mennessä.
Alkon vanha kiinteistö Vuoksenniskalla tyhjenee vuoden loppuun mennessä. Maan tasalle rakennus pannaan ensi kesään mennessä.

Alkon suunnitelmat Vuoksenniskan entisen viinakaupan kiinteistön osalta ovat täsmentyneet.

— Alko on lunastanut kaikki kiinteistöyhtiön osakkeet. Olemme sopineet, että kiinteistö on tyhjä tämän vuoden lopussa, kertoo Alkon liikepaikkajohtaja Erkki Tommila.

Menossa ovat purkua edeltävät haitta-ainetutkimukset. Talo tullaan purkamaan viimeistään ensi kesään mennessä. Myös kiinteistöosakeyhtiö puretaan kevään aikana, Tommila sanoo.

Myynnistä neuvotellaan

Tommilan mukaan Alko haluaa purkaa rakennuksen, koska huonokuntoisen ja puolityhjän rakennuksen lämmittäminen ja ylläpito ei ole taloudellisesti eikä ekologisesti järkevää.

Korjatakaan taloa ei kannata. Kustannukset olisivat suuret, eikä niitä saataisi perittyä vuokrissa koskaan takaisin, Tommila arvioi.

Viimeksi talossa ovat toimineet Paperiliiton imatralaiset ammattiosastot.

Kiinteistöosakeyhtiö Harjunrinne valmistui 1980-luvun puolivälissä. Alkon jälkeen suurimpia osakkaita olivat imatralaiset Paperiliiton ammattiosastot. Ne ovat joutuneet etsimäät uudet toimitilat muualta.
Kiinteistöosakeyhtiö Harjunrinne valmistui 1980-luvun puolivälissä. Alkon jälkeen suurimpia osakkaita olivat imatralaiset Paperiliiton ammattiosastot. Ne ovat joutuneet etsimäät uudet toimitilat muualta.

Alkolla ei ole käyttöä tyhjentyvälle liiketontille.

— Myynnistä on käyty neuvotteluja Imatran kaupungin kanssa. Olen ymmärtänyt, että kaupunki on mahdollisesti kiinnostunut, Erkki Tommila kertoo.

”Ei ajankohtaista”

Imatran kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs vahvistaa, että asiasta on käyty keskusteluja. Kauppoja tuskin kuitenkaan syntyy.

— Ei ole ajankohtaista, emme ole ihan ensimmäisenä hankkimassa sitä, Äikäs sanoo.

Äikäs korostaa, että tontin jatkojalostaminen on kuitenkin kaupunginkin intressi. Hän toivoo, että Alko löytää keskeisellä ja näkyvällä paikalla olevalle tontille uutta käyttöä.

Mikä on Vuoksenniskantien rooli?

Nykyisessä asemakaavassa tontti on varattu kaksikerroksiselle asuin- ja liikerakennukselle.

Alkoa voisi periaatteessa teettää tontilleen kaavamuutoksen ja gryndata sen, Äikäs vihjaa.

Voisiko Vuoksenniskalle kehitellä alueen ominaispiirteisiin nojaavan ”Niskan tyyppikerrostalon”, jossa arkkitehtuuri ja ulkoasu noudattelisivat alueen historiaa ja tyyliä. — Topiantti Äikäs

Imatra laatii parhaillaan maankäyttöä ohjaavaa uutta yleiskaavaa.

Tässä yhteydessä pohditaan myös Vuoksenniskantien tulevaa roolia. Voitaisiinko se muuttaa enemmän asuinkadun suuntaan, Äikäs kysyy. Toteutuessaan tämä visio avaisi uusia mahdollisuuksia Alkonkin tontille.

Sopisiko tähän asuinkerrostalo?
Sopisiko tähän asuinkerrostalo?

— Voisiko olla niin, että jatkossa Vuoksenniskantien varressa painottuisi asuminen, ja liiketoiminta painottuisi Torikadun varteen? Tulipalokiirettä ei ole, mutta muun muassa tämä asia ratkaistaan yleiskaavan yhteydessä, Äikäs kertoo.

Oma tyyppitalo Niskalle?

Imatralla on virinnyt idea peräti Vuoksenniskan omasta tyyppikerrostalosta.

Asiasta on keskusteltu Äikkään mukaan Vuoksenniskan kehittämistyöryhmässä.

Tänä syksynä työryhmä korvattiin kaupunginjohtajan päätöksellä Elinvoima-ohjausryhmällä, jossa on myös Vuoksenniskan kauppiasyhdistyksen edustus.

— Voisiko Vuoksenniskalle kehitellä alueen ominaispiirteisiin nojaavan ”Niskan tyyppikerrostalon”, jossa arkkitehtuuri ja ulkoasu noudattelisivat alueen historiaa ja tyyliä? Tuloksena voisi olla kaupunkikuvallisesti ja miljööltään mielenkiintoinen kokonaisuus. Näkisin niin, että tämä keskustelu voi jatkua Elinvoima-ohjausryhmässä, Äikäs sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset