Etelä-Karjala valmistautuu maakuntauudistustiiminsä alasajoon – Viialainen: ”Toivon, että kaikki valmistelut eivät mene hukkaan”

Matti Viialainen toivoo, ettei maakunta. ja sote-uudistusta valmistelleen tiimin työ valu kokonaan hukkaan, vaikka uudistus kaatui. Arkistokuva.
Matti Viialainen toivoo, ettei maakunta. ja sote-uudistusta valmistelleen tiimin työ valu kokonaan hukkaan, vaikka uudistus kaatui. Arkistokuva.

Viime viikolla päättyneestä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelusta jäi käteen myös jotain käyttökelpoista. Näin tuumii Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen, vaikka päällimmäisenä tunteena onkin pettymys.

—Meitä kiinnosti ennen kaikkea monialainen maakunta eli Ely-keskuksen ja liiton tehtävien siirto maakunnalle. Tältä osin riippuu tulevasta hallitusohjelmasta, onko tässä näköalaa sille jatkotyölle, Viialainen sanoo.

—Soten osalta teimme aika paljon ict- ja digivalmistelua. Toivon että se ei mene kokonaan hukkaan. Ison työn tekeminen on turhauttavaa, jos iso osa siitä menee hukkaan.

Yhtenä valmistelun sivutuotteena Viialainen mainitsee Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteisen tietohallinto- ja henkilöstöpalveluyhtiön. Meidän it ja talous eli Meita muodostui maakuntien yhtiöiden fuusiossa. Meita aloitti toimintansa vuoden alussa.

—Se toivon mukaan tuo säästöjä, kun saimme suuremman ict-yhtiön alueelle.

Viialaisen mukaan valmisteluun upposi kolmen vuoden aikana noin 2,5 miljoonaa euroa, josta liiton omaa rahaa oli noin 200–300 euroa. Loput tulivat valtion kassasta.

— Se ei suinkaan mennyt hukkaan. Sillä on työllistetty ihmisiä, ostettu palveluja ja maksettu kunnille ja Eksotelle korvauksia työpanoksista.

Suurin osa kuluista meni maakunnassa tehtyihin ict-valmisteluihin.

Viialainen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten maakunnassa tehtiin työtä yhdessä.

— Maakunnan viestinnässä ja ilmeessä tehtiin paljon. Suurin saavutus oli toimijoiden hyvä yhteishenki ja yhteisen tehtävän eteen kokoontuminen.

Etelä-Karjalan maakunta- ja sote- uudistustiimissä työskentelee 11 henkilöä, joista viisi on määräaikaisissa työsuhteissa. Tämän lisäksi kymmeniä asiantuntijoita on työskennellyt uudistustyössä oman toimensa ohella. Maakunnassa valmistaudutaan päättämään hanke 30. kesäkuuta mennessä.

Uusimmat uutiset