Hossukan alue, Pässiniemen metsikkö, Itä-Siitolan metsä ja Saimaan saaret — Luonnonsuojeluyhdistys penää yhä Imatralta luontolahjaa satavuotiaalle Suomelle

Kaupunki on valmis rauhoittamaan osan ehdotetuista kohteista. Osaa kaavaillaan muun muassa asuinkäyttöön.

Kai Skyttä

Hosseinlahden aluetta eli Hossukkaa ehdotetaan osaksi luontolahjaa.
Hosseinlahden aluetta eli Hossukkaa ehdotetaan osaksi luontolahjaa.

Vieläkin on epäselvää, saako satavuotias Suomi Imatralta luontolahjan vai ei. Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys kritisoi saaneensa kaupungilta epämääräistä luonnostelua selkeän vastauksen sijaan. Kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs pitää yhdistyksen reaktiota harmillisena.

Yhdistys on esittänyt Imatran kaupungille kaksi ehdotusta luontolahjaksi satavuotiaalle Suomelle. Kyseessä on Suomi100 -kampanja, jossa maanomistajia kutsutaan perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Kampanjassa on mukana jo muun muassa Lappeenrannan kaupunki, joka teki Pappilanniemestä pysyvästi rauhoitetun suojelualueen.
Kaupunginvaltuutettu Suvi Rautsiala (sd.) ehdottaa että asiasta käytäisiin vuoropuhelua imatralaisten kanssa. Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Juha Jantunen kannattaa ajatusta.

— Keskusteluun voisi liittää luontoretkiä, jolloin käytäisiin paikan päällä ja tarkastellaan luontoarvoa omin silmin.

Kaupunki rauhoittaisi Kuusikkosaaren

Yhdistys teki ensimmäisen ehdotuksen alkukesällä Imatran Tornatorilta ostamista saarista. Saarien yhteispinta-ala on noin sata hehtaaria.
Jantusen mukaan kaupunki ei innostunut saarien lahjoittamisesta.
Äikkään mukaan kaupunki olisi valmis rauhoittamaan noin kahdenkymmenen hehtaarin Kuusikkosaaren. Muille saarille on alustavasti suunniteltu muun muassa asutus- virkistys- ja matkailukäyttöä.

— Monimuotoisessa Kuusikkosaaressa on esimerkiksi mielenkiintoinen rantaluhta, kangasmetsää, kalliota ja suojaisa poukama. Sinne voisi tehdä ohjatun luontopolun, levähdyspaikkoja sekä omatoimisen grillipaikan, Äikäs ehdottaa.

Mantereen metsistä osa suojeluun

Luonnonsuojeluyhdistys teki toisen luontolahja -ehdotuksen mantereen taajamametsistä lokakuussa. Kyseessä on viisi erillistä kohdetta, joiden yhteispinta-ala on noin sata hehtaaria. Kohteet ovat Liippilahti, Hosseinlahden alue, Pässiniemen metsikkö, Itä-Siitolan metsä sekä Immalanjärven rannan tervaleppälehto. Luonnonsuojeluyhdistys päivitti alueiden tilanteen kesällä.

Kaupunki on kertonut kirjelmässään mantereen alueiden alustavista suunnitelmista. Vastauksessa kaupunki näkee kohteissa paikoittain myös merkittävää luonnonsuojeluarvoa, ja osa on jo nykyisessä yleiskaavassa merkitty luonnonsuojelualueeksi.
Osittain alueille on kuitenkin suunnitteilla esimerkiksi asuinrakentamista ja kaksoisraiteen vaatimia tilavarauksia.

Nyt tai ensi vuonna

Jantunen on luontolahjan suhteen odottavalla kannalla. Hän epäilee kuitenkin, että Imatran luontolahja 100-vuotiaalle Suomelle jää saamatta.

— Olisi kiva kuulla että suojelualue on syntymässä, mutta näin ei taida olla, Jantunen pelkää.

Äikäs ei pidä mahdottomana sitä, että luontolahja ehditään antaa vielä juhlavuonna. Kaupunki ei kuitenkaan niin vain voi lähteä lupaamaan maa-aluetta luonnonsuojelutarkoitukseen.

— Se edellyttää päätöksentekoa.

Äikäs ehdottaa myös, että päätöksiä luonnonsuojelualueiden perustamisesta voisi liittää osaksi Imatran 70-vuotisjuhlallisuuksia ensi vuonna.

Juttuun lisätty Suvi Rautsialan puoluekanta 23.11. klo 20.35.

Luetuimmat