Saimaasta lähtee 800 ja siihen tulee 1000 kuutiota vettä sekunnissa — Vesi on yli 35 senttiä keskiarvon yläpuolella ja nousussa

Juoksutusta säätämällä pyritään siihen, että Saimaan pinta ei heitä yli puolta metriä ajankohdan normiarvosta eikä Vuoksenkaan virtaus liikaa heittele.

Hannu Ojala

Saimaan pinta on korkealla ja nousee yhä. Nousua pyritään hillitsemään lisäämällä veden juoksutusta Vuokseen.

Saimaan vedenpinta on syksyn sateissa koko ajan noussut ja on tällä hetkellä noin 35 senttimetriä ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella.

Vesistön lasku-uomaa Vuoksea juoksutettiin jo marraskuun ajan 20 prosenttia keskimääräistä enemmän, mutta siitä huolimatta vesi on jatkanut nousuaan.

— Jos vedenkorkeus uhkaa mennä 50 senttiä ajankohdan keskiarvon yli tai ali, on siihen yritettävä vaikuttaa juoksutusta muuttamalla, kertoo vesistöasiantuntija Juho Kotanen Etelä-Savon ely-keskuksesta.

Tänä vuonna on sateita riittänyt, mutta Saimaa on iso allas ja reagoi muutoksiin hitaasti.

— Se tiedetään, että valuma-alueen yläosissa vedet ovat hyvin korkealla ja tulovirtaamat Saimaaseen hyvin suuria. Nousuun pitää yrittää varautua.

Ennusteen mukaan vesi nousee vielä 5–20 senttiä tammikuun puoliväliin mennessä lisäjuoksutuksista huolimatta.

Tammikuussa nousu talven tultua perinteisesti tasaantuu, mutta eihän se siinä tapauksessa tasaannu, jos sää vain jatkuu leutona ja vesisateisena.

Talvella ei lasketa liikaa

Juoksutuspäätökset tekee Kaakkois-Suomen ely-keskus. Sen johtava vesitalousasiantuntija Jukka Höytämö kertoo, että viime viikolla vettä laskettiin 750 kuutiometriä sekunnissa ja tästä viikosta tammikuun puoliväliin lukema on 800.

Vettä tulee Saimaaseen edelleen lähes 1000 kuutiota sekunnissa.

— Lisäjuoksutuksilla saadaan vedenkorkeuden nousua hillittyä ja jäätymisajankohdan vedenkorkeutta jonkin verran alas.

Tammikuun puolivälin jälkeen tulovirtaamat todennäköisesti painuvat alle juoksutuslukeman ja vesi alkaa laskea.

— Silloin juoksutus sovitetaan tuloveden mukaan siten, että vesi ei laske jäätymisajankohdasta maaliskuun 20. päivään mennessä yli 20:tä senttiä.

Tämän hetken ennusteiden mukaan veden lasku jäisi alle 10 sentin, mutta poikkeukselliset kelit voivat tilanteen muuttaa.

Maaliskuun 20. päivän jälkeen juoksutusta lisätään taas 800 kuutioon. Tällä saadaan loivennettua veden kevätnousua noin 15 sentillä.

— Lisäjuoksutuksilla saadaan jonkin verran varmuutta siihen, että vedenkorkeus ei nousisi normaalivyöhykkeen ylärajan yli. Kaikki riippuu kuitenkin tulevista sadannoista.

Puruvedellä on uusi mittari

Suomen ympäristökeskuksella on ollut Savonlinnassa kaksi virallista Saimaa vedenkorkeuden mittauspistettä. Yksi on Haukivedellä Oravissa ja toinen Pihlajavedellä Lehmänpäänniemessä.

Myös Ristiinassa on mittari, ja Saimaan tärkein piste on koko vesistön lasku-uoman suulla Lappeenrannan Lauritsalassa.

Uusin mittalaitteisto on asennettu Puruvedelle, ja siitä aletaan saada tietoja joulukuun aikana.

Mittauspisteen perustaminen liittyy Puruvedellä käynnissä olevaan Freshabit-vesistönparannushankkeeseen, mutta mittaukset jatkuvat hankkeen jälkeenkin.

Puruveden valuma-alue on hyvin pieni ja vedenkorkeus voi siellä vaihdella eri tavalla kuin muualla.

— Toki seuraileehan se salmien kautta Pihlajaveden korkeutta. Saimaan vedenpinta voi eri asemien välillä vaihdella myös tuulien mukaan, muistuttaa Kotanen.

Lisätietoa Saimaan pinnanvaihtelusta ja juoksutuksista tästä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset