Kaksi taiteilijaa, yksi näyttely: Rajamailla esittelee Anne Tompurin ja Päivi Erosen teoksia

Katri Ikävalko

Imatran yhteisnäyttely ei ole Anne Tompurin (vas.) ja Päivi Erosen ensimmäinen. — Tiesimme jo ennestään, että työmme sopivat hyvin yhteen.

Kuvakulmaa vaihtamalla katsojan edessä on värikylläisiä valokuvia tai pelkistetyn mustavalkoisia maalauksia. Kuvataiteilija Anne Tompurin ja valokuvaaja Päivi Erosen juuri avautunut yhteisnäyttely Rajamailla Imatran taidemuseossa tarjoaa tekijöiden töitä viime vuosilta, mutta myös viime vuosikymmeniltä.

— Minulle tuli äskettäin täyteen kolmekymmentä vuotta kuvaajana, joten halusin koota Imatralle kuvistani pienen retrospektiivisen näyttelyn, Eronen kertoo.

Esillä on Kylpijät-sarjan kuvia, joista Eronen on myös julkaissut kirjan vuonna 2007. Tilan avauskuvina nähdään puolestaan neljän kuvan sarja Hiljainen kylätie -kokonaisuudesta, jota Eronen on viime vuodet työstänyt.

— Olen kuvannut omissa oloissaan eläviä maaseudun ihmisiä. Koen sen dokumentaation tärkeäksi: tällaista elämä maaseudulla on.

Tompuri toteaa teostensa käsittelevän ihmisen olemassaolon kokemusta sekä henkilökohtaisella että kollektiivisella tasolla. Imatralle Tompuri on tuonut muun muassa Kasvot-sarjansa teoksia, joista koottua näyttelyä Helsingin galleria Heinossa ylistettiin arvioissa viime vuonna.

— Tulkinta on aina kiinni katsojasta, mutta teokset voidaan nähdä esimerkiksi muotokuvina kasvottomista, sorretuista kansanryhmistä tai muuten kärsivistä ihmisistä.

Tompuri toteaa teostensa perustuvan voimakkaalle kontrastille, jossa valolla on tärkeä asema.

— Valo merkitsee toivoa.

Anne Tompurin ja Päivi Erosen näyttely Rajamailla on avoinna Imatran taidemuseossa 9. huhtikuuta asti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.