Paperiteollisuus vihdoin sopuun, kiky-tunnit poistuvat – Stora Enson Imatran tehtaiden ylösajo aloitetaan tänään yövuorossa

Työaikaa lyhennetään kaikissa työaikamuodoissa 24 tunnilla. Ilmaiseksi kiky-tunnit eivät kuitenkaan poistu, harmittelee pääluottamusmies Arto Hulkko.

Minna Mäkinen

Paperiteollisuuden työtaistelu päättyy.
Paperiteollisuuden työtaistelu päättyy.

Paperiteollisuuden työtaistelu päättyy. Paperiliitto ja Metsäteollisuus ry ovat päässeet sopuun työehtosopimuksestaan.

Kiistanalaiset 24 kiky-tuntia poistuvat Paperiteollisuuden työehtosopimuksesta lyhentämällä työaikaa kaikissa työaikamuodoissa 24 tunnilla.

Sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021.

Ensimmäinen 12 sentin yleiskorotus ja 11 sentin paikallinen erä toteutetaan 30. maaliskuuta 2020. Toinen 17 sentin yleiskorotus ja 17 sentin paikallinen erä ovat vuorossa 1. maaliskuuta 2021.

Neuvottelijat tyytymättömiä

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ja Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén vaikuttivat tyytymättömiltä, vaikka sopimus syntyikin.

– Saimme kiky-tunteihin aiempaa paremman ratkaisun, kun käyntiaika pitenee 24 tunnilla. Se tuo tehtaille myös hyödyn 24 tunnin lisätuotannosta, Jyrki Hollmén kommentoi Ylellä heti sopimuksen varmistuttua.

Hollménin mukaan sopimus on suomalaisten tehtaiden kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta riittämätön.

– Työehtojen rakenteellisessa kehittämisessä on lähivuosina edettävä rivakammin, jos haluamme turvata suomalaisen tuotannon tulevaisuuden, Hollmén sanoo.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kommentoi Ylellä, että rattaisiin jäi hiekkaa. Hän ei tuoreeltaan analysoinut tarkemmin, mitä hiekkapuheillaan tarkoitti.

Kikystä maksetaan juhannuksena

Neuvotteluihin osallistunut Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmies Arto Hulkko avaa asiaa. Kiky-tunnit poistuvat, mutta eivät suinkaan ilmaiseksi, kuten Paperiliitto halusi.

– Joudumme maksamaan kompensaatiota kikystä. Työnantajan mukaan ne ovat olleet tehokasta työaikaa, josta pitää saada täysi kompensaatio. Meistä taas teimme työnantajalle ilmaisia talkootunteja, joista halusimme eroon. Valtakunnansovittelija vei kompensaation puoliväliin, Hulkko kertoo.

Kompromissina juhannusseisokkia lyhennetään, eli työnantajalle annettiin 24 tuntia käyntiaikaa lisää, Hulkko jatkaa.

Vilpittömästi olen iloinen, että sopu syntyi viimeinkin. — Mikko Nieminen

Käytännössä tämä tarkoittaa Imatran tehtailla Hulkon mukaan sitä, että jos joku konelinja pysähtyy juhannuksena, se pysähtyy jatkossa torstaina kello 22, eikä vuorokautta aiemmin kuten tähän saakka.

– Jos jää juhannuksesta lomalle, loma alkaa työvuorosta riippuen vuorokautta tai kahdeksaa tuntia myöhemmin. Jos juhannuksena ei ole töissä, vapaakin lyhenee. Vuorovapaisiin tämä ei vaikuta. Vaikutukset tasoittuvat viidessä vuodessa kaikille vuoroille, Hulkko selittää.

Hulkon mukaan työriidassa ei ole selkeitä voittajia tai häviäjiä. Kumpikin osapuoli joutui nielemään karvaitakin kompromisseja.

– Oli siellä kyllä happamia ilmeitä. Ei tässä voittajia olekaan, enemmän ehkä häviäjiä. Sellainen fiilis minulle jäi, Hulkko kertoo.

Yövuoro odottaa Imatralla

Lakon päättyminen tarkoittaa ripeää töihin paluuta.

Stora Enson Imatran tehtaiden johtaja Mikko Nieminen odottaa ensimmäisten työntekijöiden palaavan työpaikalleen jo tänä iltana kello 19 alkavaan työvuoroon.

– Tyypillisesti ne, jotka ovat paikkakunnalla, palaavat töihin heti. Siitä sitten aletaan käynnistämään tehtaita, Nieminen kertoo.

Viimeistään töihin pitää palata tiistain iltavuoroon.

Neljä päivää ylösajoa

Tuotteitaan odottavista asiakkaista huolimatta tehtaiden ylösajoa ei kiirehditä, vaan se toteutetaan normaaliin tapaan vaiheittain.

Ensimmäiset tuotantolinjat saadaan käynnistettyä lähipäivinä. Kaikkiaan menee nelisen päivää, ennen kuin tehtaat käyvät täydellä teholla, Mikko Nieminen kertoo.

Tehtaanjohtaja ei osaa vielä arvioida uuden työehtosopimuksen vaikutusta Stora Enson Imatran tehtaisiin.

– Tärkeintä on, että sopu syntyi. Sen enempää en ole ehtinyt perehtyä siihen, millainen neuvottelutulos on. Se pitää aikanaan käydä läpi. Vilpittömästi olen iloinen, että sopu syntyi viimeinkin, Mikko Nieminen painottaa.

Luetuimmat

Kommentoidut