Tutkija: Sukupuolineutraalit termit selkeyttävät asioita

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijan Ulla Tiililän mukaan kieli vaikuttaa siihen, miten miellämme asiat. Vaikka palomies voi olla myös nainen, ei Tiililän mukaan mies-sanan merkitys silti häviä mihinkään.

— Lähtökohta on, että jollain asialla on vastaavuus reaalimaailmassa. En tiedä, onko asiaa tutkittu, mutta omasta kokemuksesta sanojen merkityksen näkee pienissä lapsissa. Pikkutyttö voi sanoa, ettei hänestä koskaan tule palomiestä, koska nimike määrittelee sukupuolen.

Tiililän mukaan titteleiden muuttaminen sukupuolineutraaliksi on positiivinen asia. Hän huomauttaa, että Euroopan-neuvosto antoi suosituksen seksistisen kielen välttämisestä jo vuonna 1990. Vuonna 2007 Suomen kielen lautakunta teki saman linjauksen.

— Asiat muuttuvat hitaasti. Termien muuttaminen myös selkeyttää asioita. Esimerkiksi puhemies on nimikkeenä epäselvä. Puheenjohtaja puolestaan kertoo, mitä ihmisen tehtävä on.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.