Immolaan jyristelee huomenna Phenom-suihkukone, jota lentää Imatralta kotoisin oleva Mika Kanto

Imatralla vietetään viikonloppuna ilmailupäivää. Silloin voi Immolassa nähdä, miltä näyttää laskuvarjohyppääminen kerrostalon kokoisen Suomen lipun kanssa. Sunnuntaina kentälle saapuu DC-3.

Minna Mänttäri

Ilmailutapahtuman päätähtenä nähdään lauantaina lentävä DC-3 -museokone, joka toimi kuljetuskoneena toisessa maailmansodassa.
Ilmailutapahtuman päätähtenä nähdään lauantaina lentävä DC-3 -museokone, joka toimi kuljetuskoneena toisessa maailmansodassa.

Jos olet yhtään kiinnostunut lentokoneista, niin tänä viikonloppuna kannattaa suunnata Immolan lentokentälle. Siellä järjestetään nimittäin koko perheelle tarkoitettu ilmailutapahtuma tutustumislentoineen ja laskuvarjohyppyineen kaikkineen.

Phenom lentää Imatralle Porista

Lauantain tähti on tapahtumassa vieraileva kaksimoottorinen Phenom -suihkukone. Normaalisti se on Porissa, Suomen Ilmailuopiston käytössä. Tänä viikonloppuna Ilmailuopiston pääopettaja, eli Imatralta kotoisin oleva Mika Kanto, lentää koneen tänne vierailulle.

Päivän aikana hän lentää Phenomilla myös esittelylennon.

— Yleensä Mika vierailee Immolan ilmailutapahtumassa joka vuosi, aina jollain lentokoneella. Tällä kertaa hän tulee sitten suihkukoneella, myhäilee yksi tapahtuman järjestäjistä, Skydive Karjalan Olli-Pekka Luomajoki.

Ja jos hyvä tuuri sattuu, niin kävijöiden ei tarvitse ihailla konetta vain ulkoapäin, vaan he voivat päästä kurkkaamaan sen matkustajatiloihin, hän lupailee.

Ohjelmassa laskuvarjohyppyä

Sunnuntain päätähtenä on Malmin lentokentältä saapuva harvinaisuus, DC-3. Se lentää Imatralle täyden matkustamon kanssa, sillä sen mukana tänne tulee pääkaupunkiseudun DC-yhdistyksen jäseniä. Noin puolen päivän aikoihin DC-3 jyrähtää taas ilmoihin ja näyttää kerholaisille maakuntaa.

Ja sitten, noin kello 13 aikaan se nostaa ilmaan, eli noin kolmeen kilometriin, joukon laskuvarjohyppääjiä — osan Oulusta ja Helsingistä asti.

— Koneeseen mahtuu kaikkiaan 24 hyppääjää. Osa heistä tekee tandemhypyn, eli 24:ää laskuvarjoa taivaalla ei samaan aikaan näy, mutta aikamoinen määrä kuitenkin. Sellainen määrä, että se on harvinaista, Luomajoki kuvaa.

Siniristilippu taivaalla

Jos kelit vain sallivat, niin yksi viikonlopun näyttävimmistä tapahtumista on kuitenkin jättimäisen Suomen lipun kanssa hyppääminen.

Lipun koko on 11 x 17 metriä, eli suunnilleen sama kuin kolmikerroksisella kerrostalolla.

Toistaiseksi noin kolme vuotta sitten hankitun lipun kanssa on hypätty äärimmäisen harvoin. Sitä on käytetty Lappeenrannan lentokentän satavuotisjuhlissa ja Ilmavoimien lentonäytöksessä.

— Viikonloppuna hyppäämme sen kanssa kelien mukaan, jompana kumpana tai molempina päivänä, Luomajoki sanoo.

Lipun kanssa hyppääminen ei ole kaikkein helpointa hommaa.

— Hankalinta on lähteä koneesta sen kanssa.

Vapaapudotuksen aikana lippu on hyppääjän edessä kangaslaatikossa. Sen painona on 15 kiloa lyijyä, sitä varten että lippu aukenee suoraksi.

Jos jotain menee pieleen, hyppääjän on päästettävä lipusta irti — ja valittava irti päästämiselle sellainen paikka, ettei painava esine pääse kolhimaan ketään tai mitään.

— Myös tuuli vaikuttaa paljon. Lipun kanssa hypätessä on etäisyydet ja suunnat osattava arvioida paljon tavallista tarkemmin.

Immolan Ilmailutapahtumia on järjestetty jo 80 vuoden ajan. Tällä kertaa myös kaupunki on mukana tapahtumassa, ja jatkossa sitä on tarkoitus rakentaa vielä näyttävämmäksi.

— Minä itse asun Lappeenrannassa, mutta yksi tämän tapahtuman pointeista on herätellä tajua siitä, että oma lentokenttä ei ole vain lappeenrantalaisten herkkua. Myös Imatralla on omansa.

Viikonlopun aikana Immolassa pääsee tutustumaan myös kentän historiaan, Rajamuseon esitysten avulla. Lisäksi luvassa on omien koneiden esittelylentoja.

— Sekä arpajaiset. Ellen ihan väärin muista, niiden pääpalkintona on tandemhyppy.

Koko perheen ilmailutapahtuma, Immolan lentokenttä 18. ja 19.5. klo 10 — 16.

Akustista menoa Osmossa

Tänä perjantaina OC Barissa järjestetään Unplugged -festivaali. Sen esiintyjät eivät ole aivan tuntemattomimmasta päästä, sillä jo kello 20 illan aloittaa Anssi Kela Iholla -soolokiertueensa kanssa. Kello 22.30 lavalle astuu Osmo’s Acoustic Trio, eli Tipe Johnson, Ville Soininen ja Pete Kiisseli.

Illan päättävät Sturm und Drang -yhtyeestä tutut André Linman ja Jeppe Welroos.

Unplugged Festival, pe 17.5., OC Bar.

Tiina Räikkönen

Tänä sunnuntaina Koskitontussa tapahtuu.
Tänä sunnuntaina Koskitontussa tapahtuu.

Koskitontussa kevätkarkelot

Steinerpäiväkoti Koskitontussa on tulevana sunnuntaina ainakin poniajeluja, kasvomaalausta, musiikkia, nikkarointia ja taidetta, sillä on jälleen jo perinteisten kevätkarkeloiden aika. Ne järjestetään nyt jo kolmatta kertaa, ja ne ovat avoimet aivan kaikille. Osa karkeloiden puuhista on maksullisia.

Koskitontun kevätkarkelot, su 19.5. klo 13.

Vexi Savijoki

Laulaja, säveltäjä ja gospel-muusikko Pekka Simojoki esiintyy Rautjärvellä perjantaina.
Laulaja, säveltäjä ja gospel-muusikko Pekka Simojoki esiintyy Rautjärvellä perjantaina.

Rautjärvellä Majataloilta

Tänä viikonloppuna Rautjärvellä kuullaan tuplaten musiikkia. Viikonlopun aloittaa Rautjärven kirkon Majataloilta, jota vetää gospelmuusikko Pekka Simojoki. Hänen lisäkseen kirkossa puhuu värikkäästä tyylistään tunnettu evankelista Ilkka Puhakka. Mukana on myös pastori Jukka Jämsen.

Majatalo- illat lähtivät liikkeelle yli 25 vuotta sitten Riihimäeltä.

— Tämä on vähän erilainen tapa kokoontua, kokea yhteisöllisyyttä ja puhua hengellisistä asioista ihmisten kielellä. Uskon, että jotain tällaista kirkoissa tarvitaan, toteaa Simojoki.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kolehti kerätään seurakunnan nimikkokohteeseen, eli Egyptin Koptikirkon pyhäkoulutyöhön.

Majataloilta pe 24.5. klo 18, Rautjärven kirkko.

Pyhänä Rautjärvellä Uhrien muistolle -konsertti

Sunnuntaina Rautjärven Pitäjäntuvalla soi jälleen Uhrien muistolle -konsertti, liputetaanhan silloin Kaatuneiden muistopäivän kunniaksi. Päivän aikana muistetaan kaikkia suomalaisia, jotka kaatuivat sodissa, taistelutoimissa tai rauhaturvaamistehtävissä, samoin heitä jotka kuolivat taistelujen jälkeen, ja heitä, joiden elämä suistui tolaltaan sodan seurauksena.

Eki Luumi ja Muistelo-orkesteri, Ville Kuusisto ja Rami Hirvonen esittävät eri osapuolten tekemiä lauluja. Mukana on monia suomalaisia ja venäläisiä harvinaisuuksia. Konsertin järjestää Rautjärven Reserviupseerikerho, ja palan painiketta myy telttakanttiini.

Uhrien muistolle -konsertti Rautjärven Pitäjäntuvalla (Miettiläntie 1763), su 19.5 klo 15, telttakanttiini avautuu tuntia aiemmin.

Syntipukki Irti-teatterilla

Tilanne on nyt se, että neiti Salo on töpännyt tavaratalon kemikaaliosastolla ja hänet on käsketty puhutteluun henkilöstöpäällikön luo. Neiti haluaa välttää haukut ja ehdottaa että taloon palkattaisiin syntipukki — eli asiakaspalautteen vastaanottaja.

Irti-teatteri päivittää nykypäivään Agapetuksen vuonna 1930 tekemän klassikon, sillä samojen haasteiden kanssa tässä pyristellään edelleenkin. Syntipukeille on tilausta kaikkialla.

Näytelmä on nykyisen Irti-ryhmän viimeinen yhteinen produktio. Se esitetään niin, että roolit arvotaan näyttelijöiden kesken jokaisessa esityksessä.

Syntipukki Irti-teatterilla pe 17.5. klo 18.30 ja la 18.5. klo 18.

Juttua muokattu 17.5.2019 kello 14.13 ja kello 15.50. Korjattu DC-3:n vierailuaika, joka on sunnuntaina, ja poistettu sana lentonäytös.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset