Rautjärvellä pöhisi ja pöllysi — Valtuusto äänesti ja oli äänessä

Valtuusto ääneesti kahdesta aloitteesta. Eripuraa aiheuttivat maksuton varhaiskasvatus ja nuorten liikuntavuorojen käyttömaksut.

Jasmin Ojalainen

Rautjärven valtuuston kokous alkoi klo 18 ja virui lähemmäs ilta kahdeksaa.
Rautjärven valtuuston kokous alkoi klo 18 ja virui lähemmäs ilta kahdeksaa.

Rautjärven kunnanvaltuustossa oli maanantaina tunnelmaa. Kuluvan vuoden talousarvion toteutumavertailu näyttäytyi hyvässä valossa, sillä verotulojen kertymän osalta ylitys oli 5,1 prosenttia, josta yhteisöveron osuus oli merkittävin. Viime vuoden verotuottoja tuli kunnallisveron osalta 9,5 miljoonaa, yhteisöveron osalta 1,2 miljoonaa ja kiinteistövero toi 0,7 miljoonaa.
— Verotulot ovat enemmän yli kuin normaalisti. On vähän sellainen positiivinen pöhinä, mikään kustannus ei ole karannut käsistä, totesi talouspäällikkö Paula Hinkkanen.

Verotulot tasaantuvat loppuvuoteen

Kokoomuksen Petteri Laaksosella oli kysymys talousarvion osalta, joka arvoi vuosikatteen ylijäämäksi 286 756 euroa.
— Äsken todettiin että ollaan miljoona plussalla vuosikatteessa, nyt arvioidaan sen olevan vajaa 300 000. Onko tämä realistinen?
— Tämän hetkisen arvion mukaan se on, Hinkkanen vastasi.

750 000 menee muun muassa veronpalautuksiin.
— Veroennuste on aina syyskuussa korkealla ja reilusti yli toteutuman. Arviolta 5—8 prosenttia putoaa vauhdista ja 500 000—800 000 lopulta toteutuu kun veronpalautus peritään ja kuntien väliset suhteet oikaistaan, selvitti kunnanjohtaja Harri Anttila.

Tuloverosta ei varaa puraista

Tuloveron osalta puheenvuorossa olivat samat äänet.
— Näillä veroprosenteilla on mahdollisuus päästä tasapainoiseen tulokseen, mutta riskitöntä se ei ole. Tämä on optimistinen versio, sanoi Anttila.

Yhteisöverokertymä on ollut kasvussa kaksi viimeistä vuotta. Laaksonen olisi valmis nipistämään veroeurosta 25 senttiä. Teemu Europaeuksen mukaan nykyisellä on mentävä.

Anttilan mukaan kassavaroja investoidaan lainakannan lyhentämiseen. Valtuusto vahvisti vuoden 2018 tuloveroprosentiksi 20,25. Yleinen kiinteistövero 0,93 prosenttia ja vakituisten asuntojen kiinteistövero 0,49 prosenttia.

Ei valiokuntaa, linjaus jakoi ajatuksia

Poreilua aiheutti myös keskusvaalilautakunta, jonka kaikki jäsenet ja varajäsenet edustavat Keskustaa ja SDP:tä.
— Se, että lautakunta ei täytä vaalilain vaatimusta ei ole sellainen peruste, jonka mukaan lautakunta voitaisiin erottaa. Ainoa vaihtoehto on se, että joku eroaa vapaaehtoisesti, Anttila linjasi.

Päivi Sivenius (ps.) sanoi, että perussuomalaisilla ei ole esittää keskusvaalilautakuntaan ketään. Timo Paajanen (sd.) ei kokenut tilapäisen valiokunnan perustamista tarpeelliseksi, sillä päätös on lainvaltainen. Tätä säesti Teemu Europaeus (kesk.) Kokoomuksen Petteri Laaksonen oli tähän tyytymätön.
— Lain henkeä ei ole noudatettu. Päätös on lainvoimainen ja sillä siisti, mutta halu noudattaa lain kirjainta ei kuulu puheenvuoroissa. Valiokunnan perustaminen olisi turhaa pelleilyä, mutta jos joku haluaa erota, niin hyvä.

Valtuusto päätti olla perustamatta tilapäistä valiokuntaa.

Tiukka menokuri syö alennuksen

Aloite liikuntatilojen käyttövuorojen 50 prosentin alennuksesta nuorille aiheutti pallopelin Keskustaryhmän ja SDP:n välille. Ossi Tauriaisen (sd.) mukaan aloite söisi vuoden 2018 tuloista noin 750 euroa. Teemu Europaeus (kesk.) ja Petteri Laaksonen (kok.) olivat sitä mieltä, että kyse on kulurakenteen periaatteesta. Strategiasta ei saisi livetä.
SDP:n kannattama ehdotus yliajettiin 3 äänen enemmistöllä.

Nuortenkirjojen painottaminen Rautjärven kirjaston aineistossa määrärahan puitteissa napautettiin sellaisenaan. Kirjastojen laajentaminen omatoimikirjastoiksi hylättiin, mutta jää pöytälaatikkoon Rautjärven Aseman koulun järjestelyjä silmällä pitäen.

Varhaiskasvatus herätti tunteita

Siirtyminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen aiheutti niin ikään porinan. Näppituntumaa maksuttomaan varhaiskasvatuksen kuluista ei ole, kertoi sivistysjohtaja Eila Toppinen. Kaikki muut paitsi SDP vastustivat sitä budjetoinnin kysymysmerkin vuoksi. Tauriaisen (sd.) mukaan kokeilu vaatisi kunnan euroista 14 000, josta valtio korvaisi prosenttiosuuden.

Laaksonen (kok.) ja Taina Lonka (kesk.) kutsuivat aloitetta leväperäiseksi. Keskustelu yltyi niin, että sen lomassa pidettiin viiden minuutin tekninen tauko, joka nostatti ääntä istuntosalissa. Asia päätettiin jättää pöydälle vuoden 2018 budjettikokoukseen asti äänin 12—9. Lisäksi Lonka esitti Juha Kososen kuntalaisaloitteen wc-tiloista Simpeleen torille, johon on vastattava kolmen kuukauden kuluessa.

Valtuustossa havaittua

21 varsinaisesta valtuutetusta paikalla oli 20.

Harri Vuorelan (sd.) tilalla valtuustossa istui Kaarina Leiviskä (sd.)

Viranhaltijiosta poissa oli tekninen johtaja Ari Pöllänen. Hänen tuolissaan istui Juho Jylhä.

Teemu Europaeus pyysi viiden minuutin taukoa klo 19:10 maksuttoman varhaiskasvatuksen keskustelun yhteydessä.

Luetuimmat