Viikonloppuna siirrytään talviaikaan – Suomalaiset olisivat valmiita luopumaan kellojen siirtelystä, mutta asia vaatii EU:n päätöksen

Kesä- ja talviaikaa on noudatettu Suomessa lähes 40 vuotta.

Juha Poutanen

Kelloja siirretään viikonloppuna koko EU:ssa. Kuvituskuva.
Kelloja siirretään viikonloppuna koko EU:ssa. Kuvituskuva.

Kesäaika päättyy ja talvi- eli normaaliaikaan palataan tällä viikolla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin ensi sunnuntaina 25. lokakuuta aamuyöllä klo 4.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää muun muassa kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Päivät ovat aina maaliskuun ja lokakuun viimeinen sunnuntai.

Sunnuntain aamuyö on valittu siirtymisen ajankohdaksi siksi, että liikenne on vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa silloin vähiten haittaa, kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Kellojen siirtely on puhuttanut jo vuosia

Euroopan komissio on ehdottanut kesäajasta luopumista. Komissio ehdottaa, että kellonajan siirrosta luovuttaisiin EU:ssa yhtenäisesti. Euroopan parlamentti äänesti komission ehdotuksesta jo keväällä 2019 ja esitti voimaantuloa 2021 alkaen. Suomi teki töitä kellonajan siirtelystä luopumiseksi koko puheenjohtajakautensa ajan.

Kansallisesti Suomi ei voi päättää kellojen siirtelystä luopumisesta, vaan asiasta on päätettävä EU:ssa. Kellojensiirrosta luopuminen ei ole nykyisen puheenjohtajamaa Saksan asialistoilla, joten päätöstä voidaan odottaa vuosia.

Jos direktiivi hyväksytään, se tapahtuu Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston yhteispäätöksin. Vasta tämän jälkeen se saatetaan kansallisesti voimaan kussakin EU-jäsenvaltiossa.

Kesä- ja talviajan käyttö on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Muut Pohjoismaat ottivat kesäajan käyttöön jo vuotta aikaisemmin. Suomi siirtyi Euroopan maista viimeisenä pysyvään kesäaikajärjestelyyn.

Kesäaikaa kokeiltiin Suomessa jo aikaisemmin, toisen maailmansodan aikaan vuonna 1942. Kokeilu jäi yksivuotiseksi.

Suomalaisten näkemyksiä kellojen siirtelyyn on selvitetty viime vuosina muun muassa gallup-tutkimuksella ja oikeusministeriön Otakantaa.fi-palvelussa järjestetyllä kansalaiskyselyllä. Suurin osa selvityksiin vastanneista kannattaa kellojen siirtelystä luopumista. Vastauksissa kesä- ja talviaikaa on kannatettu tasaisesti.

Eduskunta päättää lopulta mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa. Asiasta säädetään lailla ja päätös tehdään lain säätämisen yhteydessä.

Luetuimmat