Koronakevät oli kiireinen valtiosihteeri Kimmo Tiilikaiselle: "Rakensimme muutamassa viikossa tyhjästä pelastuspaketin" – Nyt hän viettää kesälomaa kotikonnuilla Ruokolahdella taloa remontoiden

Koronavirus on teettänyt tänä keväänä töitä Kimmo Tiilikaiselle, jonka 16 vuoden yhtämittainen eduskuntaura päättyi viime vuonna.

Elena Liseytseva

Kimmo Tiilikainen on koronakevään ja kesän aikana viihtynyt kotikonnuillaan Ruokolahdella.
Kimmo Tiilikainen on koronakevään ja kesän aikana viihtynyt kotikonnuillaan Ruokolahdella.

Ruokolahdelta lähtöisin oleva entinen asunto-, energia ja ympäristöministeri ja kansanedustaja Kimmo Tiilikainen lomailee parhaillaan kotikonnuillaan Ruokolahdella.

Tiilikainen kertoo kesän sujuneen mukavasti kotiseudulla, jossa hän on muun muassa remontoinut taloa.

– Vanhassa rakennuksessa alkaa olla kunnostettavaa, maalausta ja räystäslautojen uusimista. Olen odottanutkin sitä, että tulee tilaisuus laittaa paikkoja kuntoon, hän kertoo.

Koronaviruksen takia kevät on ollut poikkeuksellinen. Tiilikainenkin siirtyi etätöihin, joita hän teki paljon Etelä-Karjalasta käsin.

Tiilikaisen mukaan koronaviruksen takia monilla aloilla todettiin pakon sanelemana, että välttämättömät asiat pystytäänkin hyvin hoitamaan etänä.

– Jos omalla kohdalla miettii hyviä puolia, niin tuli hoidettua raivaussahalla taimikoita kuntoon. Jos kävi tankillisen päivässä sahaamassa, niin se lisäsi työtehoa, hän sanoo.

Yrityksille pelastuspaketti muutamassa viikossa

Kimmo Tiilikainen työskentelee nykyisin valtiosihteerinä elinkeinoministeri Mika Lintilällä sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä.

Pääosa työajasta hänellä kuluu työ- ja elinkeinoministeriössä. Koronaviruksen takia kevät oli hyvin hektinen, kun yhtäkkiä suuren yritysjoukon liikevaihto käytännössä loppui, Tiilikainen kuvailee.

Hänen mukaansa ensimmäinen asia heidän työlistalla oli, että yrityksiä täytyy pystyä pitämään hengissä. Ratkaisuja yritysten välittömien kustannusten vähentämiseksi ja tukikanavien käyttöönoton suhteen tehtiin Tiilikaisen mukaan nopeaan tahtiin.

– Rakensimme muutamassa viikossa tai kuukaudessa tyhjästä pelastuspaketin. Ei voi kuin arvostaen katsoa Lintilää, miten tyylikkäästi hän hoiti asiat tiukassa paikassa, Tiilikainen kehuu.

Sen jälkeen kymmenet tuhannet yritykset ovat hakeneet tukia Ely-keskuksilta, kunnilta sekä kehittämisavustuksia Business Finlandilta.

Nyt valmiudet mahdolliseen toiseen aaltoon ovat Tiilikaisen mukaan paremmat, kun tuki-instrumentit ovat valmiiksi luotuna.

Enää ei ole tarvinnut olla etulinjassa, vaan olen saanut tehdä enemmän töitä taustalla. — Kimmo Tiilikainen

– Jos yhteiskuntaa täytyy sulkea ja laittaa tiukkoja rajoituksia, on meidän helpompi reagoida asiaan, kun olemme kerran sen jo tehneet.

Eduskuntaura päättyi viime vuonna

Viisi vuotta sitten eduskuntavaaleissa Kimmo Tiilikainen ponnisti eduskuntaan Ruokolahdelta. Viime vuoden vaaleissa hän pyrki eduskuntaan Helsingistä.

Keskustan äänimäärä puolittui ja puolue menetti Helsingissä ainokaisen kansanedustajapaikkansa. Se tarkoitti Tiilikaisen 16 vuoden yhtämittaisen eduskuntauran päättymistä.

– Aina kun vaaleihin lähtee ehdolle, toivoo tulevansa valituksi. Tiedostin, että vaalipiirin vaihdos on iso riski ja se realisoitui, Tiilikainen toteaa.

Työt kuitenkin jatkuivat. Edellinen hallitus jatkoi toimitusministeriönä, ja Tiilikainen oli tiiviisti mukana hallitusneuvotteluissa.

– Samat aiheet minulla on edelleen, mutta enää ei ole tarvinnut olla etulinjassa, vaan olen saanut tehdä enemmän töitä taustalla.

Tässä vaiheessa hän ei vielä osaa sanoa, aikooko hän pyrkiä eduskuntaan seuraavissa vaaleissa vuonna 2023.

– Sitä on mahdotonta sanoa. Seuraaviin vaaleihin on vielä vuosia aikaa, enkä ole ajatellut asiaa vakavasti.

Avoimin silmin kohti tulevaisuutta

Alkuvuodesta Tiilikainen haki ympäristöministeriön kansliapäällikön tehtävää, johon lopulta valittiin Juhani Damski.

– Koin olevani tehtävään motivoitunut ja pätevä, joten olin haussa mukana. Sellaisia tehtäviä on kohtuullisen harvoin auki, Tiilikainen taustoittaa hakua.

Toistaiseksi hän jatkaa valtiosihteerin työssä, mutta koskaan ei voi tietää mitä vastaan tulee, hän avaa tulevaisuuden suunnitelmia.

– Ainahan sitä pitää katsella avoimin silmin. Toivottavasti terveyttä ja työuraa riittää vielä pitkän aikaa.

Uusimmat uutiset