Imatralla yksityiset lääkäriasemat eivät toistaiseksi tee koronavirustestejä - Ensi viikolla tilanne muuttuu, kun Imatralla alkaa käydä Mehiläisen liikkuva testiasema

Mehiläinen lennättää imatralaistenkin näytteet testattaviksi Etelä-Koreaan. Imatran työterveys ohjaa epäillyt koronavirustapaukset Eksotelle. – Julkisella puolella on tällä hetkellä käytössä erittäin hyvät resurssit, toteaa johtava lääkäri Mika Pirinen.

Anu Pakarinen

Terveystalo ei toistaiseksi tee koronavirustestejä Imatralla. Lappeenrannassa testataan. Arkistokuva.
Terveystalo ei toistaiseksi tee koronavirustestejä Imatralla. Lappeenrannassa testataan. Arkistokuva.

Imatralla yksityiset lääkäriasemat eivät vielä tällä hetkellä tee koronavirustestejä asiakkaille. Tilanne elää kuitenkin kaiken aikaa.

Ensi viikolla tilanne muuttuu. Silloin Imatralla alkaa käydä Mehiläisen liikkuva testiasema.

– Auto, jossa testejä tehdään, on ollut käytössä Lappeenrannassa jo tällä viikolla. Suunnitelma on, että ensi viikolla asema on aamupäivisin Lappeenrannassa ja iltapäivisin Imatralla, kertoo vastaava lääkäri Jarmo Taipale Imatran Mehiläisestä.

Testiasemalle pääsevät hengitystieinfektiosta kärsivät henkilöt ainoastaan lääkärin tekemän arvion ja lähetteen perusteella.

Tilanne elää koko ajan

Imatran työterveydessä koronavirustestausta ei tehdä.

– Selkeä käytäntö on, että ajanvarauksemme ohjaa hengitystieinfektioista kärsivät, epäillyt koronavirustapaukset suoraan Eksotelle. Julkisella puolella on tällä hetkellä käytössä erittäin hyvät resurssit, toteaa johtava lääkäri Mika Pirinen Imatran työterveydestä.

Lääkärikeskus Pihlajalinna tekee koronavirustestejä tällä hetkellä ainoastaan Helsingissä, Kangasalalla, Tampereella ja Seinäjoella. Kapasiteettia kasvatetaan muihin yksiköihin tarvittaessa.

Terveystalossa perjantain tilanne oli se, että koronavirustestejä tehdään Etelä-Karjalassa vain Terveystalon Lappeenrannan yksikössä.

– Kapasiteettia testaukseen on saatu lisää. Testejä otetaan käyttöön uusissa yksiköissä kaiken aikaa, kertoo viestintäpäällikkö Niina Nojonen Terveystalolta.

Terveystalossa oli kirjoitettu perjantaihin mennessä 4 800 lähetettä koronavirustesteihin. Saaduista tuloksista tartuntojen osuus on ollut neljä prosenttia.

Timo Mustalampi

Imatralla toimivista yksityisistä lääkäriasemista koronatestaukset aloittaa ensi viikolla Mehiläinen. Sen liikkuva testiasema alkaa käydä Imatralla. Kuvituskuva.
Imatralla toimivista yksityisistä lääkäriasemista koronatestaukset aloittaa ensi viikolla Mehiläinen. Sen liikkuva testiasema alkaa käydä Imatralla. Kuvituskuva.

Etäpalvelua lisätty

Imatran työterveydessä laboratorio ja vastaanotto pyörivät tällä hetkellä mahdollisimman normaalisti.

– Puhelimitse tapahtuvaa ja muuta etäpalvelua on lisätty, kertoo Pirinen.

Jos hengitysinfektioista kärsivä potilas otetaan vastaan, se tapahtuu erityistä varovaisuutta noudattaen.

– Heidät otetaan sisälle eri kautta, puhtaissa huoneissa ja steriilisti suojautuen.

Mehiläinen avaa Lappeenrannassa, Maakuntagallerian alakerrassa ensi viikolla erillisen klinikan hengitystieinfektioista kärsiville. Siellä työskentele lääkäri-hoitajapari. Klinikalla tehdään koronavirustestien lisäksi myös muita laboratoriotutkimuksia.

– Erillisen yksikön idea on. että muut lääkäriasemat pidetään puhtaina ja palvelemassa muita potilaita, Taipale kertoo.

Testi maksaa pari sataa euroa

Yksityishenkilöiden koronavirustesti maksaa Terveystalolla 195 euroa ja Mehiläisellä 249 euroa. Testit eivät ole Kela-korvattavia.

Terveystalolla vastauksen saa samana tai seuraavana päivänä.

Mehiläinen lennättää näytteet testattavaksi Etelä-Koreaan. Vastaukset tulevat kahdessa tai kolmessa päivässä.

– Tulosten saamisen jälkeen ammattihenkilö ottaa asiakkaaseen yhteyttä ja antaa mahdolliset jatkohoito- ja yhteydenotto-ohjeet, Taipale kertoo.

Uusimmat uutiset