Raja hiljeni liikenteestä, ilmanlaatu parani heti - Imatran taajamissa ja teiden varsilla sen sijaan pöllyää vielä hetken

Katujen siivous on tänä keväänä lähes kaksi kuukautta etuajassa, joten se helpottaa allergikkoja.

Katja Juurikko

Katuja siivotaan jo.
Katuja siivotaan jo.

Vähentynyt autoliikenne on vähentänyt ilmansaasteita ympäri maailmaa. Samansuuntainen ilmiö on havaittu myös Imatralla. Rajan sulkeminen on nimittäin vaikuttanut lähialueen ilmanlaatuun positiivisesti.

– Kävin Pelkolan ilmanlaadun mittausalueella tänä aamuna, jossa pitoisuudet ovat vähentyneet. Siellä ei ole jonoja eikä autoja tyhjäkäynnillä, joten typen oksidipitoisuudet olivat hyvin alhaisia, ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmanen Imatran seudun ympäristötoimesta kertoo.

Positiivinen ilmiö saattaa näkyä myös muualla Imatralla.

– Liikennemäärien vähenemisen myötä ilmanlaatu paranee. Jos sama ilmiö tapahtuu keskustoissa, on oletettavaa että pitoisuudet vähenevät.

Hiukkasia pöllyttää myös tuuli, joten aina ei riitä se, että autot vähenevät, Litmanen muistuttaa.

Myös lentoliikenteen vähenemisellä on ollut vaikutuksensa ilmanlaatuun muun muassa Kiinassa. Lappeenrannan lentokentän lentoliikenne on keskeytetty. Lentokentän vaikutuksia ilmanlaatuun ei ole tutkittu paikallisesti Etelä-Karjalassa.

– Lentoliikenteellä on vaikutusta ilmanlaatuun. Meidän mittauksissamme vaikutukset eivät kuitenkaan näy. Me mittaamme pitoisuustasoja maan pinnan lähellä, Litmanen sanoo.

Katupölykauden pahin ajanjakso

Kuivan sään vaikutuksesta hiukkaspitoisuudet kohoavat Etelä-Karjalan alueella. Vuorokausi-indeksillä arvioituna ilmanlaatu oli viikonloppuna ja maanantaina enimmäkseen tyydyttävä. Tälle viikolle on luvassa kuivaa kevätsäätä, joten on todennäköistä, että hiukkaspitoisuudet heikentävät ilmanlaatua myös kuluvan viikon aikana.

Pahin tilanne on vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilla, missä hiekoitushiekka leviää ilmaan.

Siellä ei ole jonoja eikä autoja tyhjäkäynnillä, joten typen oksidipitoisuudet olivat hyvin alhaisia. — Riikka Litmanen

– Tuulee ja keli on kuiva, joten meneillään on katupölykauden pahin ajanjakso. Paljon hiekkoja on jo putsailtu, ja siitä on apua. Hienoin hiekka kuitenkin pölyää vaikka karkein on lakaistu pois.

Onko allergikoilla pitkä piina luvassa?

– Niin pitkään että hiekka harjattu pois, ja tulee kevätsateet jotka huuhtelee viimeisetkin pois.

Katuja putsataan jo

Katujen putsaaminen talven jäljiltä on jo hyvässä vauhdissa, kertoo kaupungin tiedote. Harjaustöihin päästiin pari viikkoa sitten ja pikkuhiljaa kaikki pyörätiet ja muut keskeiset paikat on saatu harjattua. Asuntokaduille siirrytään kun suuremmat väylät on saatu tehtyä.

– Olemme aloittelemassa myös katujen pesemistä, mutta hidasteena ovat yöpakkaset, joita on myös ensi viikolla luvassa. Toivoisimme myös sadetta, jolloin katuja ei erikseen tarvitsisi kastella, kertoo vastaava mestari Kimmo Kauhanen Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelu Oy:stä.

Peseminen aloitetaan tällä viikolla ja sitä tehdään iltapäiväpainotteisesti, koska iltapäivisin lämpötilat ovat plussan puolella. Töitä tehdään yhdessä vuorossa, koska kiirettä ei nyt ole.

Katujen siivous etuajassa

Katujen siivous on tänä keväänä lähes kaksi kuukautta etuajassa, sillä normaalikeväinä viimeisiä hiekkojen harjauksia on tehty kesäkuun puolella. Poikkeuksellinen talvi vähensi hiekoitushiekan käyttöä mutta samalla se jäi ajoradoille pyörimään, koska luntakaan ei tarvinnut aurata.

Oman haasteensa katujen siisteyteen tuovat kaupungilla olevat isot rakennus- ja tietyömaat Mansikkalassa ja Imatrankoskella, joilta kantautuu hiekkaa ja savea ympäri kaupunkia.

- Katujen siivousten lisäksi teemme normaalia puhtaanapitoa eli pidämme kaupunkimme siistinä, jatkaa Kauhanen.

Juttua muokattiin 25.3. klo 11 täsmentämällä Riikka Litmasen kommenttia lentoliikenteen päästöostä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset