Keltainen muovinkeräysastia on jo tuttu näky monen imatralaisen taloyhtiön roskakatoksessa — Uusi jätehuoltomääräys velvoittaa isot taloyhtiöt aloittamaan muovipakkausten keräyksen vuodenvaihteessa

Imatralla muovinkeräysinnokkuus on jonkun verran laimeampaa kuin Lappeenrannassa.

Joonas Tapaninen

Muun muassa Asunto Oy Rantatörmään Imatrankoskella muovinkeräysastia on tullut tänä keväänä.
Muun muassa Asunto Oy Rantatörmään Imatrankoskella muovinkeräysastia on tullut tänä keväänä.

Keltainen muovinkeräysastia löytyy nykyisin yhä useamman kerrostalon roskakatoksesta.

Etelä-Karjalan jätehuolto on tarjonnut vapaaehtoisena lisäpalveluna muovipakkausten kiinteistökohtaista keräystä Imatran ja Lappeenrannan taajamien asukkaille vuodesta 2017 lähtien. Keräykseen voivat osallistua niin taloyhtiöt kuin pientaloasukkaatkin. Käytännössä yksi taloyhtiön kuivajäteastioista on tällöin korvattu muovinkeräysastialla.

— Meille tulee jatkuvasti uusia taloyhtiöitä keräyksen piiriin, kertoo asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen Etelä-Karjalan jätehuollosta.

Etelä-Karjalan kuntien uusi jätehuoltomääräys velvoittaa kaikki vähintään 30 asuinhuoneiston taloyhtiöt järjestämään muovipakkausten keräyksen pihapiiriinsä 31. joulukuuta mennessä. Kaikille vähintään 20 asuinhuoneiston taloyhtiöille velvoite astuu voimaan vuoden 2021 lopussa.

— En osaa sanoa, kuinka moni on tietoisesti lähtenyt mukaan sen takia, että tämä velvoite on tulossa vai ovatko taloyhtiöt lähteneet vapaaehtoiselta pohjalta mukaan, Ilvonen sanoo.

Kolmannes kohteista taloyhtiöitä

Imatran ja Lappeenrannan alueilla on muovinkeräyksen piirissä on Ilvosen mukaan yhteensä 811 kohdetta, joista noin kaksi kolmasosaa on taloyhtiöitä. Imatralla muovinkeräysinnokkuus on jonkun verran laimeampaa kuin Lappeenrannassa, myös väkilukuun suhteutettuna.

Joonas Tapaninen

Muovipakkausten joukkoon ei saa laittaa esimerkiksi likaisia muovipakkauksia, PVC-muovia tai leluja.
Muovipakkausten joukkoon ei saa laittaa esimerkiksi likaisia muovipakkauksia, PVC-muovia tai leluja.

Vaikka oman taloyhtiön pihassa ei vielä olisi muovinkeräysastiaa, kierrätys on mahdollista pakkausjätteen keräyspisteillä. Etelä-Karjalan jätehuollon Saareksiinmäen ekopisteellä sekä K-citymarketin, Prisman ja Vuoksenniskan S-marketin ekopisteillä kerätään muovipakkauksia. Ruokolahdella ja Simpeleellä muovipakkauksia keräävät S-marketit.

Lisäksi Rinki-ekopisteitä löytyy K-citymarketin, Prisman sekä Vuoksenniskan, Ruokolahden ja Simpeleen S-marketien yhteydestä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset