Täpläravuissa on yleistynyt pyrstöjalkatauti — Mellonlahden ja Vuoksen rapukannat ovat hyvät

Pekka Niemi

Täplärapu on Suomeen tuotu laji. Sitä kutsutaan kotimaiseksi, koska Suomeen on jo muodostunut luontaisia kantoja.

Rapurutto on yleistynyt Etelä-Karjalan vesistöjen täplärapukannoissa.

Kalastusneuvoja Vesa Tiitinen pitää huolestuttavana ilmiötä, että tämän kesän koeapajissa 70—80 prosentilla pyydystetyistä naarasravuista ovat puuttuneet pyrstöjalat. Uusi rapuja vaivaava tauti on yleistynyt vasta tämän kesän aikana.

Pyrstöjalkatautiin sairastunut naaras menettää kykynsä huolehtia poikaset 2. asteen vaiheeseen. Ravun poikaset ovat tämän ajan eli yhdeksän kuukautta naaraan pyrstöjalkojen välissä.

Mellonlahdella ja Vuoksella rapukannat ovat hyvät

Tämän kesän rapusaaliit ovat järvialueilla jääneet viime vuotta heikommiksi. Imatran Mellonlahdella ja Vuoksella rapukannat ovat hyvät.

Vuoksella ravustus alkaa ensi perjantaina ja kestää kaksi viikkoa.

Lupien myynti alkoi maanantaina ja kasvaneesta kysynnästä huolimatta lupia on edelleen jäljellä, kertoo kalastusmestari Tomi Menna.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.