Imatran hammashoitola on tällä hetkellä erittäin kuormittunut, kiireetöntä hoitoa aloitetaan vaiheittain: "Missään nimessä tilanne ei ole vielä normalisoitunut" – Jonojen purkamisessa voi mennä jopa vuosi

Imatralla on paljon sellaisia aikuisia, joilta on peruttu hammaslääkäriaikoja maalis-toukokuun aikana. Ylihammaslääkäri Mervi Tuomiston mukaan heille ei ole vieläkään antaa uusia aikoja.

Katja Juurikko

Eksote saa syksyksi lisää aikoja hammaslääkärille, jos koronatilanne pysyy hyvänä. Kuvituskuva.
Eksote saa syksyksi lisää aikoja hammaslääkärille, jos koronatilanne pysyy hyvänä. Kuvituskuva.

Imatran hammashoitola on tällä hetkellä erittäin kuormitettu, kertoo ylihammaslääkäri Mervi Tuomisto Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote).

Kun koronavirus iski Suomeen, potilasaikoja jouduttiin perumaan Imatrallakin todella paljon. Koronatilanteen alussa Eksoten hammashoito tarjosi vain kiireellistä ja päivystyksellistä hoitoa.

Nyt sen lisäksi tarjolla on puolikiireellistä hoitoa aikuisille, joka on erilaisten vaivojen kuten hammaslohkeamisten hoitoa. Myös lasten ja nuorten hammashoito avautui alkukesästä. Lapsille ja nuorille tehdään tutkimuksia, tarkastuksia ja oikomishoitoja.

– Missään nimessä tilanne ei ole vielä normalisoitunut. Vähitellen alamme syksyllä avaamaan ajanvarausta ja saamme elokuussa lisää aikoja hammaslääkäreille, jos koronatilanne pysyy hyvänä. Tilanne alkaa vähitellen normalisoitua, mutta meillä on edelleenkin rajoitteita, kertoo Tuomisto.

Kiireetöntä hoitoa aikuisille Imatran hammashoitolassa aloitetaan nyt vaiheittain.

Jos ei ole hengenhätä, täytyy malttaa odottaa

Ylihammaslääkäri Mervi Tuomiston mukaan koko Suomen osalta on arvioitu, että koronan aiheuttaman hammashoitosuman purkaminen voi viedä aikaa jopa vuoden, mikäli toista aaltoa ei tule.

Imatralla on paljon sellaisia aikuisia, joilta on peruttu hammaslääkäriaikoja maalis-toukokuun aikana. Tuomiston mukaan heille ei ole vieläkään antaa uusia aikoja.

Tuomisto toivoo, että sellaiset ihmiset kenellä ei ole akuuttia hätää odottavat sitä, että Eksote tiedottaa kiireettömän hoidon tilanteesta. Tällä hetkellä hammashoidossa täytyy keskittyä kiireellisiin ja puolikiireellisiin hoitoihin.

– Ydinsanoma on se, että jos ei ole hengenhätä, täytyy malttaa odottaa vielä hetken aikaa.

Hammaslääkäreistä pulaa

Mervi Tuomiston mukaan Imatran seudulla on tällä hetkellä avoimia hammaslääkärivirkoja jonkin verran. Toisin sanoen hammaslääkäreistä on pulaa.

– Myös oikojahammaslääkäreistä on erittäin kova pula tällä alueella, Tuomisto kertoo.

Koronavirusepidemian aikana hammashoidossa ei voitu käyttää sellaisia laitteita, joista syntyy aerosoleja, ja jonka mukana virukset ja bakteerit leviävät. Nyt rajoituksia on purettu, ja esimerkiksi pora on otettu takaisin käyttöön.

– Olemme nyt aikalailla normaaleissa työtavoissa, mutta pyrimme edelleen välttämään aerosolien muodostumista. On vielä monia asioita jotka poikkeavat normaalista, esimerkiksi potilasvaihdossa menee paljon aikaa siivouksen takia, sanoo Tuomisto.

Eksote pääsi avaamaan Ruokolahden hammashoitolan koronarajoitusten purkamisen myötä. Rautjärven hammashoitola sen sijaan on suljettu kesän ajan.

– Elokuun alusta alkaen Rautjärvellä on hammaslääkäripalveluita kolmesti viikossa, Tuomisto kertoo.

Uusimmat uutiset