Eetu Ahlberg ryhtyy juurruttamaan imatralaisiin hiilineutraaleja tekoja, sillä kymmenen vuoden päästä kaupunki haluaa olla kokonaan hiilineutraali

Imatralla alkoi toukokuussa Ilmastoviisaat -hanke. Se rantautuu myös Lappeenrantaan kesällä 2021.

Ville Ahlberg

Eetu Ahlberg juurruttaa Imatralle hiilineutraaleja toimia.
Eetu Ahlberg juurruttaa Imatralle hiilineutraaleja toimia.

Eetu Ahlberg on uunituore imatralainen. Hänellä on edessään työsarka, jota ei voi kuvata aivan pikkuruiseksi: Ahlberg aikoo aivan konkreettisesti juurruttaa hiilineutraaleja toimintatapoja sekä paikallisiin asukkaisiin, yrityksiin ja yhteisöihin, että kaupungin instansseihin.

Kymmenen vuotta hiilineutraaliuteen

Imatra alkoi tehdä tavoitteellista ilmastotyötä vuonna 2007 – eikä turhaan, sillä esimerkiksi tämän vuoden tammikuussa uutisoitiin, että Imatran kasvihuonepäästöt ovat pienentyneet 38 prosenttia vuodesta 2006.

Panokset kuitenkin kovenevat. Kymmenen vuoden päästä kaupunki haluaa olla täysin hiilineutraali.

Ahlberg liittyy tavoitteeseen siten, että hän vetää Imatralla ja Lappeenrannassa toteutettavaa Ilmastoviisaat -hanketta.

Reilun vuoden kestävä hanke alkoi Imatralla toukokuussa. Hankkeen ehkä näkyvin vaihe koittaa tulevana syksynä, kun Ahlberg alkaa kerätä aktiivisia imatralaisia kokoon ja muodostaa heistä ryhmiä miettimään ilmastotavoitteiden edistämistä tiettyyn teemojen puitteissa.

Teemoiksi on ajateltu seuraavia: Uusiutuva energia ja energiatehokkuus; joukkoliikennöinti ja uudet liikennemuodot; päätöksentekoprosessit; kulutus ja materiaalivalinnat, sekä ilmastomuutoksiin varautuminen.

Asukkaiden ensimmäinen kokoontuminen on suunnitteilla syyskuulle. Ahlbergiin ja hänen ajatuksiinsa pääsee kuitenkin tutustumaan jo sitä ennen, muun muassa Imatra-päivässä 5. syyskuuta.

Mukana Imatra-päivässä

Ahlberg ei kuitenkaan keskustele vain paikallisten asukkaiden kanssa, vaan aikoo istua alas myös kaupungin eri toimijoiden kanssa, ja pohtia sitä, kuinka kukin instanssi voi muuttaa toimintaansa ilmastoystävällisempään suuntaan.

– Ilmastovaikutusten arvioinnit otetaan osaksi ihan jokapäiväistä toimintaa, esimerkiksi kaavoituksessa, hän valottaa.

Hankkeessa edistetään myös ilmastoystävällisen kaukolämmön käytön lisäämistä yhdessä Imatran Lämpö Oy:n kanssa.

Ensi kesänä hanke jalkautuu myös Lappeenrantaan, erilaisten yleisötapahtumien muodossa.

– Tarkoitus oli järjestää Lappeenrannassa erilaisia tapahtumia jo tänä kesänä, mutta korona perui ne.

Juttua muokattu 15.7 klo 8.51: Korjattu Imatra -päivän päivämäärä.