Väinö Linna seurasi vaimonsa ja tyttärensä kanssa Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksia Immolassa, ja nyt tilanteen näkee Miehikkälän Salpalinja-museon uutuusnäyttelyssä

Elokuvan suuret juoksuhauta- ja taistelukohtaukset kuvattiin Immolan lentokentällä.

Kavin arkisto

Ohjaaja Edvin Laine (vas.), Väinö Linna ja hänen vaimonsa Kerttu ja tyttärensä Sinikka seuraavat Tuntemattoman sotilas -elokuvan kuvauksia Immolassa. Kuvassa myös Veikko Sinisalo (elokuvan Lahtinen). Kuva on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta.

Kavin arkisto

Suomen Filmiteollisuuden filmausryhmää Immolassa. Kuvassa oik. Martti Romppanen (elokuvan Sihvonen), kuvaaja Osmo Harkimo, ohjaaja Edvin Laine, Kosti Klemelä (elokuvan Koskela), Väinö Linna, Tauno Palo (elokuvan majuri Sarastie) ja Leo Riuttu (elokuvan Vanhala). Kuva on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta.

Historian ensimmäistä Tuntematon sotilas -elokuvaa kuvattiin aikoinaan muun muassa Immolassa ja Ruokolahdella.

Väinö Linnan samanniminen kirja ilmestyi loppuvuonna 1954. Sen jälkeen tapahtumat etenivät todella nopeasti, sillä jo seuraavana kesänä siitä alettiin kuvata elokuvaa.

Suurin osa elokuvan kuvauksista tehtiin Sipoossa, mutta suuret juoksuhauta- ja taistelukohtaukset kuvattiin Immolan lentokentällä.
Immolan etuna olivat valmiit, sodanaikaiset juoksuhaudat, joita filmiväki saattoi hyödyntää, kertoo muutama vuosi sitten julkaistu Rämpsälä mielessäin -historiikki.

Tuntemattoman kuvaukset Immolassa alkoivat 23. heinäkuuta kesällä 1955, kertoo museotutkija Armi Oinonen Miehikkälän Salpalinja-museolta.

Lehtitietojen mukaan Immolassa kävi myös kirjailija-Linna: itse asiassa hän saapui seuraamaan elokuvan kuvauksia ensimmäistä kertaa juuri Immolaan, Oinonen kertoo.
Kuvausryhmä viipyi Immolassa joitakin päiviä, ja siirtyi elokuun alussa Miehikkälään.

Näyttely Linnan elämästä

Siellä, Miehikkälän Salpalinja-museossa avautuu Linnan elämästä kertova näyttely perjantaina 10. elokuuta.
Vaikka näyttely ei keskity Tuntemattomaan sotilaaseen, sen osana on ainakin kaksi varmasti Immolan kuvauksista otettua valokuvaa.

Miehikkälän näyttelyssä voi seurata Linnan elämää lapsuus- ja nuoruusvuosista Finlaysonin tehdastyöntekijäksi ja viimein kirjailijaksi.

"Koko ajan tapahtui kaikenlaisia sähläyksiä"

Tuntemattoman Immolan kuvauksia muistellaan myös Rautionkylästä kertovassa Rämpsälä mielessäin -historiikissa.
Kirjan mukaan elokuvantekijöille meinasi tulla mutkia matkaan aseiden kanssa, sillä puolustusministeriö kielsi puolustusvoimien aseiden luovuttamisen heidän käyttöönsä.

Siispä elokuvan ohjaaja Edvin Laine päätti pyytää apua tuttavaltaan, sisäministeri Väinö Leskiseltä.

Pyyntö tepsi. Leskinen järjesti elokuvalle aseita Immolaan asettuneelta Rajavartiolaitokselta. Rajavartiosto lainasi elokuvantekijöille myös suuren aseauton, sekä asealiupseerin. Jokainen asetta tarvitseva näyttelijä lainasi sen aamulla kuittausta vastaan. Illalla aseet piti luovuttaa takaisin, ja samalla niiden kunto tarkistettiin.

Historiikissa paikalliset ihmiset muistelevat myös Tuntemattoman kuvauksia.

Veikko Pohjola kertoo muun muassa näin:
— Elokuvausryhmän saapuminen Immolaan oli suuri tapaus. Edvin Laine antoi poikien olla maastossa seuraamassa kuvauksia. Kuvauksen aikana ei saanut puhua sen jälkeen kun ohjaaja Laine kuulutti torveen, että ’kuvaus alkaa’. Jos puhui ääneen, sai lähdöt.

Voitto Javanainen puolestaan muistelee tapahtumia esimerkiksi näin:
— Kävin katsomassa Tuntemattoman sotilaan kuvauksia muun muassa Immolan lentokentän reunassa olevan Niemilammen rannalla. Kuvausten seuraaminen oli todella mielenkiintoista koska koko ajan tapahtui kaikenlaisia sähläyksiä ja kommelluksia joiden takia ohjaaja Edvin Laine joutui keskeyttämään meneillään olevan kuvauksen. Laineen persoonallinen tapa pysäyttää kuvaus oli hyvin tehokas. Koko metsä raikui kun hän kesken tiivistunnelmaisen kuvauksen karjaisi: "PERKELE".

Onko sinulla tietoja aiheesta? Ota yhteyttä museoon

Salpalinja-museo etsii ihmisiltä tietoja, valokuvia, asiakirjoja tai artikkeleita Väinö Linnasta Miehikkälässä.
Se on kiinnostunut kaikesta mahdollisesta tiedosta Jalkaväen koulutuskeskus 22:sta ylipäätään ja erityisesti Miehikkälässä.

Miehikkälän museotutkija Armi Oinonen ottaa mieluusti vastaan muistitietoa tai kuvamateriaalia Tuntemattoman kuvauksista Miehikkälässä, tai tietoja elokuvanteossa avustajina olleista henkilöistä.
Oinosen saa kiinni osoitteesta armi.oinonen@miehikkala.fi, ja puhelimella 040-752 7770 .

Luetuimmat

Uusimmat uutiset