Imatran kaupunkikonserni on yhä velkaisempi, ensi vuonna lainaa on jo 261 miljoonaa euroa  — Kaupunginvaltuusto päättää ensi maanantaina veroprosenteista ja poikkeuksellisesti samalla kertaa jo ensi vuoden talousarviostakin

Yleensä talousarvio on käsitelty Imatralla vasta joulukuussa, mikä on nurinkurista, koska veroprosenteista pitää päättää jo marraskuussa. Tämä on järkevämpi tapa, sanoo kaupunginjohtaja Kai Roslakka.

Minna Mäkinen

Imatran kaupunkikonsernilla on tämän vuoden lopussa velkaa noin 234 miljoonaa euroa. Ensi vuonna summa nousee jo 261 miljonaan euroon. Lainamäärää kasvattavat muun muassa kouluinvestoinnit.
Imatran kaupunkikonsernilla on tämän vuoden lopussa velkaa noin 234 miljoonaa euroa. Ensi vuonna summa nousee jo 261 miljonaan euroon. Lainamäärää kasvattavat muun muassa kouluinvestoinnit.

Imatran kaupunkikonsernin lainamäärä kasvaa ensi vuonna uusiin ennätyslukemiin, 261 miljoonaan euroon.

Kasvu on huomattava niin prosenteissa kuin miljoonissakin.

Viime vuonna konsernilla oli velkaa 218 miljoonaa euroa.

Tuoreen tilinpäätösennusteen mukaan tänä vuonna konsernin velkamäärä nousee 234 miljoonaan euroon.

Vuoden 2020 talousarvioesityksen mukaan lainamäärä kasvaa tästä ensi vuonna yhteensä 27 miljoonalla, peräti 12 prosenttia.

Velkaantuminen jatkuu tämänkin jälkeen, sillä vuoden 2021 taloussuunnitelmassa konsernin lainamäärän arvioidaan olevan jo 273 miljoonaa euroa.

Lainamäärän huimaa kasvua selittävät etupäässä kouluinvestoinnit.

Suurin osa lainoista tytäryhtiöissä

Suurin osa konsernin lainoista on Imatran tytäryhtiöissä.

Ensi vuoden talousarvion mukaan Imatran kaupungin oma lainamäärä on ensi vuonna 120 miljoonaa euroa ja tytäryhtiöiden 125 miljoonaa euroa.

Tytäryhtiöitä ovat muun muassa Imatran lämpö, Imatran vuokra-asunnot, Imatran toimitilat ja Imatran seudun yritystilat.

Näistä velkaisimpia ovat yritystilayhtiö ja vuokra-asuntoyhtiö, joilla on lainaa 45 miljoonaa sekä 31 miljoonaa euroa.

Tytäryhtiöiden lisäksi Imatralla on konsernivelkaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin sekä vähäisemmässä määrin kahden asunto-osakeyhtiön kautta. Eksoten osuus konsernivelasta on 13 miljoonaa euroa.

Budjetti maanantaina valtuustoon

Imatran kaupunginvaltuusto pääsee ruotimaan ensi vuoden talousarvioesitystä ensi maanantaina 11. marraskuuta, noin kuukausi totuttua aikaisemmin.

Esityslistalla on tyypilliseen tapaan ensi vuoden veroprosentit, jotka tulee tänä vuonna ilmoittaa verottajalle 19. marraskuuta mennessä.

Tämän lisäksi esityslistalla on myös ensi vuoden talousarvioesitys, jonka valtuusto on tähän saakka poikkeuksetta käsitellyt Imatralla vasta joulukuun kokouksessa.

Aikataulu poikkeaa aiemmasta, vahvistaa kaupunginjohtaja Kai Roslakka. Uudesta aikataulusta sovittiin viime vuonna valtuuston budjettikokouksessa käydyn keskustelun perusteella.

— Verolaki edellyttää veroprosenttien vahvistamista jo marraskuun puolivälissä. Tämä on vähän nurinkurista, koska talousarvion laadintaprosessi on siinä vaiheessa ollut meillä vielä kesken. Joka vuosi on käyty keskustelua, että tämä ei ole järkevä tapa, kun on vielä keskeneräisiä asioita ja joudutaan lyömään jo keskeisin tuloerä kiinni. Viime vuonna päätettiin, että tehdään aikataulut jatkossa niin, että samassa kokouksessa missä päätetään veroprosenteista, päätetään myös talousarviosta.

Talousarvion laatimiseen oli tänä vuonna kuukausi vähemmän aikaa kuin normaalisti.

 Yleensä asiat tehdään viime tingassa. On melkein sama, milloin se viime tinka on. — Kai Roslakka

Painetta lisäsivät valtionosuuksia ja verotuloja koskevien ennakkotietojen viipyminen valtionhallinnossa.

Tästäkin selvittiin, Roslakka kertoo. Uusi aikataulu osoittautui järkeväksi, ja budjetit käsitellään Imatralla jatkossakin jo marraskuussa.

— Yleensä asiat tehdään viime tingassa. On melkein sama, milloin se viime tinka on.

Verotus ei kiristy

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, ettei veroprosentteihin kajota.

Tuloveroprosentti olisi näin ollen ensi vuonnakin 20,0, yleinen kiinteistöveroprosentti 1,9 ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,45.

Talousarvioesityksen toimintakate on puolestaan 160,8 miljoonaa euroa, vuosikate 8,9 miljoonaa euroa ja suunnitelman mukaiset poistot -8,8 miljoonaa euroa.

Tilikauden laskennallinen tulos poistojen jälkeen on 0,1 miljoonaa euroa.

Luetuimmat

Kommentoidut