Valtava hylkyjen hautausmaa löytyi Imatran Niskalammen rannasta, hylkyjä on tunnistettu ainakin 13

Imatran Niskalammen edustalta on löytynyt suuri proomujen ja veneiden hautausmaa. Tutkimukset ovat vasta aluillaan, mutta Paasisalmesta on tunnistettu ainakin 13 hylkyä.

Saimaan pohjassa on tavaraa hujan hajan, pitkin poikin, monessa kerroksessa, joten hylkyjen todellinen määrä on arvoitus. Hylyt ovat noin kolmen metrin syvyydessä ja sijaitsevat ikään kuin rannassa olevan aallonmurtajan jatkeena.

Hautausmaan ensimmäiset hylyt löytyivät vuosi sitten kesäkuussa. Stella maria -yritys oli poistamassa viemäriputkea, jolloin paikalta löytyi muutama hylky. Saimaan hylyt -ryhmän sukeltajat, Matti Luoma ja Ismo Marttinen, tekivät tarkastussukelluksen, ja he laskivat siellä olevan ainakin 13 hylkyä.

Museoviraston meriarkeologit Minna Koivikko ja Päivi Pihlanjärvi tarkastivat paikan keskiviikkona. He kuvasivat hylkyjä hyvässä valaistuksessa ja tekevät alueesta mallinnuksen 3D-tekniikalla.

Eri puolita Saimaata tunnetaan hylkyjen hautausmaita, joissa on yleensä 3-5 hylkyä. Imatran Paasisalmen hautausmaa on näitä paljon suurempi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.