Eksoten liikkuvan päivystysyksikön hälytysvalmius yöaikaan aiotaan lopettaa — Taustalla ovat taloudelliset syyt: ”Tässä on ruodittu kaikki vaihtoehdot ja visiot”

Säästöjä ei aiota hakea yksikössä työskentelevien ensihoitajien henkilömääristä, kertoo palvelupäällikkö Jan-Erik Palviainen.

Minna Mäkinen

Ensihoitaja Laura Tarkiainen esitteli huhtikuussa 2017 juuri toimintansa aloittaneen liikkuvan päivystysyksikön kalustoa. Arkistokuva.
Ensihoitaja Laura Tarkiainen esitteli huhtikuussa 2017 juuri toimintansa aloittaneen liikkuvan päivystysyksikön kalustoa. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin yhden hengen liikkuvan päivystysyksikön toiminta-aikoja aiotaan supistaa.

Ensihoidon ja tehostetun kotisairaanhoidon palvelupäällikön Jan-Erik Palviaisen mukaan tällä hetkellä valmistellaan ehdotusta, jonka mukaan päivystysyksikön hälytysvalmius yöaikaan lopetetaan. Jatkossa yksikkö hoitaisi potilaita heidän kodissaan vain aamun ja illan välisenä aikana.

— Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Tavoitteena kuitenkin on, että päätös asiasta saadaan mahdollisimman pian. Uskoisin, että se tulee vielä tämän viikon aikana.

Palviaisen mukaan näköpiirissä ei kuitenkaan ole, että päivystysyksikön toiminta kummassakaan kaupungissa lakkautettaisiin kokonaan.

Taustalla taloudelliset syyt

Liikkuvan päivystysyksikön hälytysvalmiuden rajoittaminen on osa Eksoten säästökeinoja talouden tasapainottamiseksi. Palviaisen mukaan kaikki palvelurakenteet käydään tarkasti läpi.

— Tässä on ruodittu kaikki vaihtoehdot ja visiot. Yritämme järkevöittää päivystysyksikön toimintaa niin, että se on hälytysvalmiudessa silloin, kun tarve on. Aiemmin kotisairaanhoidon yövalmiutta on tehostettu, joten järkevintä on, että päivystysyksikkö toimii aamusta iltaan.

Imatralle sijoittuvassa yksikössä työskentelee tällä hetkellä viisi vakituista ensihoitajaa. Samoin myös Lappeenrannan yksikössä.

Palviaisen mukaan säästöjä ei haeta henkilömääristä.

— Tässä ei niinkään haeta säästöjä, vaan tehostetaan toimintaa. Jos yksikön hälytysvalmius yöaikaan tippuu pois, niin silloin viisi henkilöä työskentelee jossakin muussa tehtävässä.

Toimintaa Imatralla vajaan vuoden

Eksoten yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö aloitti toimintansa Imatralla huhtikuussa 2017. Lappeenrannassa päivystysyksikkö on liikkunut jo vuodesta 2016.

Aiemmin tammikuussa Palviainen kertoi Uutisvuokselle, että palvelusta on kertynyt hyviä kokemuksia kummankin kaupungin alueelta.

Imatran viime vuoden tehtävistä noin 88 prosenttia hoitui niin, ettei potilaan tarvinnut tehdä käyntiä päivystykseen.