Salakuljettajat esittivät lomailevaa perhettä — Syyttäjä ei löytänyt tukea väitteille, että lapset olisi pakotettu mukaan

Syyttäjän mukaan venäläismies naamioi salakuljetusmatkat lomamatkoiksi ottamalla mukaan tyttärensä ja poikansa.

Marleena Liikkanen

Monet salakuljetetuista nousivat rantaan Lappeenrannan Pappilanniemen entisessä lossirannassa. He kertoivat esitutkinnassa nähneensä tehtaan piippuja ja savua.
Monet salakuljetetuista nousivat rantaan Lappeenrannan Pappilanniemen entisessä lossirannassa. He kertoivat esitutkinnassa nähneensä tehtaan piippuja ja savua.

Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapauksen loppulausunnot kuultiin perjantaina Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii salakuljetukseen käytetyn veneen omistavalle ja kuljettaneelle venäläismiehelle kuuden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Hänen aikuiselle tyttärelleen syyttäjä vaatii vähintään viiden vuoden pituista vankeusrangaistusta ja nyt 16-vuotiaalle pojalle kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta tai nuorisorangaistusta.

Veneellä tuotiin Suomeen ainakin 72 ihmistä heinäkuun 2016 ja kesäkuun 2017 välisenä aikana. Heistä 45 haki Suomesta turvapaikkaa, ainakin 27 jatkoi matkaa muihin maihin.

Ihmiset piilotettiin muun muassa veneen rakenteisiin ja moottoritilaan. Osa tiloista oli ahtaita ja niistä ei ehkä olisi päässyt ulos ilman apua.

Syyttäjä löysi koventamisperusteita

Syyttäjän mukaan oikeuden pitää ottaa huomioon tuomion koventamisperusteina rikollisen toiminnan suunnitelmallisuus, toimiminen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää sekä se, että taloudellinen hyöty on ollut huomattava. Syyttäjän mukaan rikollisjärjestö tienasi ainakin 297 000 dollaria (noin 250 000 euroa) ihmisten kuljettamisesta Venäjältä Suomeen.

Syytetyt kiistivät syytteet. Venäläismies sanoi tuoneensa Suomeen sotaa paenneita ihmisiä humanitaarisista syistä. Hän oli saanut rahaa kuljetuksesta aiheutuneiden kustannusten kattamiseen.

Oikeudenkäynnissä ei syyttäjän mukaan löytynyt tukea tyttären ja pojan puolustuksen väitteille, että he olisivat toimineet pakotettuina.

Ääniä peitettiin musiikilla

Mies oli syyttäjän mukaan ottanut lapsensa mukaan hämäystarkoituksessa. Tarkoitus oli uskotella rajaviranomaisille, että venäläinen perhe oli lomamatkalla. Salakuljetettavista mahdollisesti tulevia ääniä peitettiin soittamalla veneessä musiikkia kovalla.

Joillakin matkoilla kuljetetuille annettiin jokin tabletti. Osa kertoi sen väsyttäneen, osa tunnisti sen matkapahoinvointia estäväksi luontaistuotteeksi.

Seitsemän Suomessa asuvaa miestä kuljettivat kurditaustaisia salakuljetettuja Lappeenrannasta muun muassa Helsinkiin. Heistä yhdelle syyttäjä vaatii vähintään kolmen kuukauden pituista vankeusrangaistusta, toiselle vähintään yhden vuoden vuoden pituista vankeusrangaistusta, joka voi olla ehdollinen. Viidelle miehelle vaaditaan vähintään kuuden kuukauden pituisia ehdollisia rangaistuksia.

Käräjäoikeus antaa päätöksen tapauksessa myöhemmin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset