Lappeenrannan takakonttimurhasta syytetyt mielentilatutkimukseen — Käräjäoikeuden mukaan nainen ja mies syyllistyivät murhaan

Toukokuussa Lauritsalan venesatamasta löytyi palanut auto, jossa oli ruumis. Käräjäoikeus antaa asiassa varsinaisen tuomion mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Kai Skyttä

Syytetyt peittivät kasvonsa, kun Etelä-Karjalan käräjäoikeus aloitti tapauksen käsittelyn lokakuun viimeisenä päivänä. 
Syytetyt peittivät kasvonsa, kun Etelä-Karjalan käräjäoikeus aloitti tapauksen käsittelyn lokakuun viimeisenä päivänä. 

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on päättänyt lähettää kaksi toukokuisen niin sanotun takakonttisurman syytettyä mielentilatutkimukseen. Vuonna 1998 syntyneet mies ja nainen olivat vaatineet mielentilansa tutkimista, ja syyttäjä piti tutkimusta perusteltuna.

Käräjäoikeus antoi asiassa välituomionsa perjantaina. Varsinaisen tuomion oikeus antaa mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Käräjäoikeus toteaa välituomiossaan syytettyjen syyllistyneen savitaipalelaismiehen murhaan, törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon, hautarauhan rikkomiseen, vahingontekoon ja lievään maksuvälinepetokseen, eli rikoksiin, joista syyttäjä vaati heille tuomiota.

Välituomion mukaan henkirikos oli tehty vakaasti harkiten ja se oli erityisen raaka ja julma. Osoituksen teon suunnitelmallisuudesta oikeus piti syytettyjen välistä viestien vaihtoa ennen tekoa. Viesteissä syytetyt käyttivät kieltä, joka viittasi oikeuden mielestä uhrin tappamiseen ja ruumiin hävittämiseen. Oikeuden mielestä viestit osoittivat teon suunnitelmallisuuden ja molempien tarkoituksen ja tavoitteet tekoon.

Oikeuden mukaan teko oli myös erityisen raaka ja julma. Teko oli tehty kovia tuskia aiheuttaen ja sitä oli pitkitetty tuskien lisäämiseksi. Sidotun uhrin puolustuskyvyttömyys lisäsi teon julmuutta. Oikeus piti tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Perhe löysi ruumiin palaneesta autosta

Henkirikos paljastui 22. toukokuuta, kun Lauritsalan venesatamassa palaneen auton takakontista löytyi ruumis. Auto oli palanut edellisenä yönä, ja pelastuslaitos oli käynyt sammuttamassa palon. Myös poliisipartio kävi palopaikalla, mutta ruumis jäi huomaamatta palaneen auton kuumuuden takia. Tietokatkon vuoksi poliisi ei mennyt palopaikalle seuraavana aamuna, ja ruumiin löysi iltapäivällä ulkoilemassa ollut perhe.

Henkirikos oli tapahtunut edellisen yön aikana. Syytettynä olevat mies ja nainen olivat illalla lähteneet ajelemaan uhrin kanssa tämän autolla. Tekijät ja uhri olivat tutustuneet toisiinsa joitakin viikkoja aiemmin.

Lappeenrannan Mikonsaaren päässä he olivat yllättäen käyneet uhriin käsiksi ja sitoneet tämän kädet ja jalat käsiraudoilla ja teipillä. Uhria pahoinpideltiin ja hänet laitettiin auton takakonttiin. Tekijät saivat uhrilta veitsellä uhkaamalla ja viiltämällä tämän lompakon ja matkapuhelimen.

Syytetyt ajoivat Imatralle, missä he nostivat uhrin maksukortilla 20 euroa käteistä rahaa ja ostivat bensiiniä 20 eurolla auton tankkiin ja 4 eurolla kahteen 1,5 litran limsapulloon. Uhri oli koko ajan auton takakontissa.

Henkirikos tapahtui Mikonsaaressa. jonne syytetyt päätyivät takaisin parin tunnin ajelun jälkeen. Uhri nostettiin pois takakontista ja häntä lyötiin ja potkittiin. Uhria myös lyötiin ja viillettiin veitsellä teon aikaan kaikkiaan 33 kertaa. Vakavimmat veitseniskut osuivat uhrin vatsaan ja rintaan.

Lukijan kuva

Henkirikos paljastui, kun Lauritsalan venesatamassa palaneen auton takakontista löytyi ruumis toukokuussa. 
Henkirikos paljastui, kun Lauritsalan venesatamassa palaneen auton takakontista löytyi ruumis toukokuussa. 

Uhrin kuoleman jälkeen syytetyt ajoivat Lappeenrantaan ja menivät paikalliseen pikaruokalaan. He söivät viereisen ruokakaupan parkkipaikalla. Kuollut uhri oli koko ajan auton takakontissa.

Lopulta syytetyt ajoivat Lauritsalan venesatamaan, missä auto sytytettiin tuleen Imatralla pulloihin tankatun bensiinin avulla.

Syyttelivät toisiaan oikeudessa

Molemmat syytetyt myönsivät oikeudessa olleensa mukana teossa, mutta kiistivät syyllistyneensä murhaan. Molemmat syyttivät toisiaan uhrin tappamiseen liittyvästä suunnitelmasta.

Nainen myönsi lyöneensä uhria kolmesti veitsellä, mutta sanoi tehneensä sen miehen pakottamana. Hänen mukaansa uhriin kohdistetun väkivallan määrä ja laatu tulivat hänelle yllätyksenä. Nainen sanoi pelänneensä miestä ja sanoi toimineensa pakkotilassa. Hän myönsi oikeudessa syyllisyytensä törkeään vapauden riistoon, törkeään ryöstöön ja lievään maksuvälinepetokseen.

Mies puolestaan kiisti osallisuutensa henkirikokseen kokonaan. Hän sanoi istuneensa autossa, kun nainen tappoi uhrin. Mies myönsi perusmuotoisen vapaudenriiston ja perusmuotoisen ryöstön. Hän kertoi oikeudessa yllättyneensä, kun nainen otti veitsen esiin, eikä sanojensa mukaan uskaltanut toimia toisin kuin toimi, sillä hän oli pelännyt naista ja tämän mahdollista kostoa. Hän katsoi toimineensa pakkotilassa.

Käräjäoikeus ei pitänyt väitteitä pakkotilasta uskottavina.