WWF sulki Hiitolanjoen kalakameran ilkivallan ja häirinnän takia – Tekijät tunnustivat tekosensa: "Se oli ollut hetken mielijohde, eivätkä he tienneet seuraamuksia"

Kutualueen häirintä voi pahimmillaan vaikuttaa ensi keväänä kuoriutuvien poikasten määrään.

Justus Hyvärinen, WWF

WWF:n kalakamera Hiitolanjoella suljettiin etuajassa ilkivallan takia. Kuva kameran asennuksesta kuukauden takaa.
WWF:n kalakamera Hiitolanjoella suljettiin etuajassa ilkivallan takia. Kuva kameran asennuksesta kuukauden takaa.

WWF:n Luontolive-lähetys joutui sunnuntaina häirinnän kohteeksi Hiitolanjoella Rautjärvellä. Kalakamerassa kohdattiin lohduton näky, kun äärimmäisen uhanalaisen järvilohen kutupesiä tallottiin sunnuntaina puolen päivän aikaan, WWF tiedottaa.

Luontolive avattiin WWF:n toimesta huhtikuussa 2018. Viime sunnuntain tapaus on ensimmäinen kerta, kun suorassa lähetyksessä tapahtuu tahallista häirintää.

WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze kertoo tiedotteessa, että kamera on päätetty sulkea häirinnän takia. WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoo, että kamera olisi joka tapauksessa suljettu piakkoin.

– Tämän tapauksen takia suljimme heti. Emme siinä vaiheessa vielä tietäneet tekijöitä, tai tuleeko tapahtunut toistumaan, Vihtonen kertoo.

Tekijät kävelivät usean kutupaikan yli

Virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoo, että kamerassa oli havaittu kaksi henkilöä, joiden ikään hän ei ota kantaa. Heidän lisäksi läheisellä laavulla oli ollut muitakin ihmisiä.

Tekijät olivat itse ottaneet yhteyttä WWF:ään myöhään maanantai-iltana ja tunnustaneet käyneensä paikalla.

– Se oli ollut hetken mielijohde, eivätkä he tienneet seuraamuksia, mitä kahlaamisesta voi mädille aiheutua. Arvostan sitä, että heillä oli selkärankaa ottaa yhteyttä ja kertoa (tapahtuneesta), sanoo Vihtonen.

Kutualueen häirintä voi pahimmillaan vaikuttaa ensi keväänä kuoriutuvien poikasten määrään. Lohikalat hautaavat mätimunat pohjasoraan, ja kutupesien päällä kävely voi vahingoittaa ja tuhota kehittyviä alkioita.

Vihtosen mukaan on onni onnettomuudessa, että vesi on marraskuussa kylmää, ja tekijät olivat liikkuneet vedessä paljain jaloin.

– Siinä ei varmaan hirveän kauaa tähän aikaan vuodesta pysty kävellä ja talloa, mutta voi olettaa, että he ovat kävelleet useamman lohikalan kutupaikan yli.

Kalakameran lähetystä katsottiin yhteensä 62 000 kertaa

WWF:n Manu Vihtonen muistuttaa, että mäti on alkuvaiheessa herkkä kaikelle liikkeelle ja tärähtelylle.

– Onneksi lohikalojen määrät ovat vuosi toisensa jälkeen kasvusuunnassa, ja kutualueella on kudettu laajalla alueella.

WWF haluaa muistuttaa, että äärimmäisen uhanalaisten järvilohien mittaamattoman arvokkaiden alkioiden mahdollisen tuhoamisen lisäksi joessa kahlaaminen on vaarallista kovan virtaaman vuoksi. On myös mahdollista, että voimala avaa luukkunsa.

Vihtosen mukaa asiaa ei ole tarkoitus viedä eteenpäin, vaan tekijöiden puhelu ja pahoittelut riittävät tässä tapauksessa.

WWF:n kalakameran lähetystä katsottiin yhteensä 62 000 kertaa vajaan kuukauden aikana. Syksy oli edellisvuotta sateisempi, joten kalakameran välittämä livekuva oli paikoin sameaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset