Sisäilmaongelmat Immolassa laajenevat: Rajavartioston esikunta siirtyy evakkoon tilaelementteihin ainakin pariksi vuodeksi

Hannu Ojala

Esikunnan käyttöön tulee väistötiloja keskelle Immolan varuskunta-aluetta.
Esikunnan käyttöön tulee väistötiloja keskelle Immolan varuskunta-aluetta.

Hannu Ojala

Erikoisrajajääkärikurssin varusmiehet ruokailevat upseerikerholla, koska varuskunnan ruokala on käyttökiellossa.
Erikoisrajajääkärikurssin varusmiehet ruokailevat upseerikerholla, koska varuskunnan ruokala on käyttökiellossa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunta siirtyy väliaikaisiin väistötiloihin tämän vuoden lopussa. Syynä on sisäilmassa havaitut ongelmat vartioston esikuntarakennuksessa.

Väistötilojen pystyttäminen on aloitettu, ja runsaan 1 500 neliön tilaelementit nousevat varuskunnan ruokalan ja telttavarastona toimivan vanhan saunan väliin.

Väistötilat on suunniteltu otettavaksi käyttöön joulukuussa. Tiloihin sijoittuvat myös Rajavartiolaitoksen esikunnan alaiset tukitoiminnot. Ne ovat olleet evakossa keväästä alkaen 30-luvulla rakennetusta esikunnasta, joka on laitettu käyttökieltoon.

Vanha esikuntarakennus on suojeltu. Se tulee säilymään osana alueen rakennuskantaa kuten myös ruokala, jonka remontointi alkaa ensi vuoden alussa.

Rajavartiolaitos ja rakennukset omistava Senaatti-kiinteistöt ovat aloittaneet hankesuunnittelun, jossa tämän syksyn aikana kartoitetaan koko varuskunta-alueen rakennuskannan kunnostustarve ja tuleva käyttö.

Kahden esikuntarakennuksen lisäksi selvitys tehdään tehdään myös Raja-ja merivartiokoulun tiloista.

Rajavartiolaitoksen rakennuttajapäällikön Heikki Matikaisen mukaan hankesuunnittelun lähtökohta on se, että tilat kunnostetaan nykyisille toiminnoille pitkälle tulevaisuuteen.

Hankekokonaisuuden hinta selviää Matikaisen mukaan suunnittelun edetessä.

Heikki Matikainen pitää todennäköisenä, että 70-luvulla valmistunut esikuntarakennus tulee purettavaksi.

— Rakennuksella ei ole suojelumerkintää ja sen korjaaminen maksaisi enemmän kuin uuden rakentaminen, Matikainen sanoo.

Aiemmin esikunnalle on katseltu paikkaa Raja-ja merivartiokoulun vanhemmasta osasta, joka on rakennettu 1960-luvulla, kun Rajakoulu muutti Lohjalta Imatralle.

Rakenusta voidaan lähteä remontoimaan aikaisintaan kesällä 2019, koska seuraavat kaksi suurta rajavartijan peruskurssia tarvitsevat kaikki koulun tilat.

Myöhemmin koulukin tulee siirtymään väistötiloihin, kun tiloissa tehdään vaiheittainen peruskorjaus. Ainakin osittain väliaikaisina tiloina voidaan käyttää nyt pystytettäviä tilaelementtejä.

Varuskunnan ruokalan kunnostamissuunnitelmia viimeistellään parhaillaan. Remonttiin päästäneen tämän hetken käsityksen mukaan ensi vuoden alussa, ja rakennus otetaan peruskorjauksen jälkeen uudelleen käyttöön kevään 2019 aikana. Siihen saakka ruokala toimii upseerikerhon tiloissa. Ruokalaa käyttävät tän aikana vain varusmiehet ja rajavartijan peruskurssin opiskelijat.

Ruokalan remontoinnin kustannusarvio on tällä hetkellä 5,5 miljoonaa euroa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset