Ruokolahti valmistautuu myymään kaasu- ja kaukolämpöverkkonsa — Keskusteluja Imatran Lämmön kanssa käyty syksystä alkaen

Minna Mäkinen

Ruokolahden kirkonkylän koulu lämpiää kaukolämmöllä. Kunnan osuus kaukolämmön kulutuksesta on 55 prosenttia. Kuva syksyltä 2017.
Ruokolahden kirkonkylän koulu lämpiää kaukolämmöllä. Kunnan osuus kaukolämmön kulutuksesta on 55 prosenttia. Kuva syksyltä 2017.

Ruokolahti valmistautuu myymään maakaasu- ja kaukolämpötoimintansa Imatran Lämpö Oy:lle.
Neuvotteluille halutaan jo alkumetreillä valtuuston hyväksyntä. Järjestelystä on käyty tunnustelevia keskusteluja viime syksystä lähtien.
Kunnanjohtaja Antti Pätilän mukaan kunnanhallitus on ollut ajatuksen takana.
— Nyt haluamme saada jatkamiselle poliittisen selkänojan valtuustolta.
Asiakokonaisuutta käsitellään maanantaina Ruokolahden kunnanhallituksessa.

Ruokolahden kunta tuottaa kaukolämpöä Rasilan taajamassa maakaasulla ja myy kaasua yksityisille asiakkaille.
Kunnalla on maakaasuverkkoa 17 kilometriä Rasilan ja Puntalan haaroissa. Ostetusta noin 15 000 megawattitunnin maakaasumäärästä käytetään kaukolämmön tuotantoon Rasilan taajamaa-alueella 65 prosenttia, ja tästä kunnan omaa käyttöä on 55 prosenttia.

Maakaasun myynti kaukolämpötoiminta on edelleen järjestetty kunnan taseen sisällä omana taseyksikkönä, vaikka vuonna 2015 voimaan tullut laki edellyttää liiketoimintojen yhtiöittämistä.
Antti Pätilä luonnehtii kaukolämpötoimintaa taantuvaksi bisnekseksi. Kaukolämpöverkoston rakentaminen aloitettiin 70-luvulla. Kaukolämpöasiakkaiden lukumäärä on kääntynyt myöhemmin laskuun ja asiakaskohtaiset myyntimäärät ovat pienentynet, kun kiinteistöjen energiatehokkuus on parantunut.
Kunta vastaa Rasilassa 5,3 kilometrin kaukolämpöverkosta, jonka akuutti korjaustarve on lähes puoli miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan euromääräinen korjaustarve on lähes miljoona euroa.

Kaukolämmön hinnoittelu on Pätilän mukaan ollut maltillista. Kunnan taseeseen ei ole kertynyt juuri lainkaan kirjanpidollista ylijäämää, jota voitaisiin käyttää korjausinvestointien rahoitukseen.
— Kaukolämpö pitää itsensä yllä, mutta investoinnit kustannukset pitää siirtää lopputuotteeseen.
Ruokolahden kunnalla on vähän vaihtoehtoja ostajaehdokkaissa, koska järjestelyyn halutaan liittää myös kunnan omistama maakaasuverkko. Yhtenä tavoitteena on löytää sellainen ostaja, joka pystyy liittämään Ruokolahden oman järjestelmänsä osaksi ja saamaan näin etua esimerkiksi ostoissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut