Lähiliikuntapaikka on Ruokolahden kunnan ensi vuoden suurin investointi — Starttirahaa esitetään myös Oritlammen meluvallille

Silva Laakso

Uusi koulu saa arvoisensa lähiliikuntapaikan. Nykyistä urheilukenttää peruskorjataan kesällä 2019 ja samalla satsataan uuteen tekonurmeen.
Uusi koulu saa arvoisensa lähiliikuntapaikan. Nykyistä urheilukenttää peruskorjataan kesällä 2019 ja samalla satsataan uuteen tekonurmeen.

Ruokolahden uusi kirkonkylän koulu dominoi kunnan investointeja myös ensi vuonna.

Koululle rakennettava lähiliikuntapaikka on ensi vuoden budjettiesityksen suurin yksittäinen investointi 240 000 euron kustannuksillaan.

Ikuisuusprojektitkin etenevät joskus. — Tuomo Sallinen

Summaan sisältyy uusi tekonurmi, tenniskenttien kunnostus ja alueen valaistus, kertoo hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Eija Markkanen.

Kunta hakee valtion 30–45 prosentin avustusta lähiliikuntapaikan rakentamiseen.

— Päätös saadaan ensi keväänä. Tietysti toivomme, että avustus saadaan, mutta varmaa se ei ole, Markkanen toteaa.

Tekonurmi tulee koulun väistötilojen alta vapautuneen sorakentän paikalle ja palvelee ainakin jalkapalloa. Olosuhteet paranevat, kun enää ei olla pelkän luonnonnurmen varassa.

Myöhemmin tullaan kohentamaan myös yleisurheilukentän juoksuratoja. Radat pinnoitetaan uudelleen vuonna 2020, Markkanen kertoo.

Kahviolle lisätilaa

Lähiliikuntapaikan lisäksi kunta investoi ensi vuonna vajaat 300 000 euroa koulun pysäköintialueisiin ja 95 000 euroa koulun yhteydessä olevaan liikuntahalliin.

Mari Pajari

Tekonurmi tulee kesällä puretun Rasilan parakkikylän paikalle.
Tekonurmi tulee kesällä puretun Rasilan parakkikylän paikalle.

Liikuntahallin aulassa toimiva kahvio saa lisätilaa, kun toiseen kerrokseen rakennetaan joitain kymmeniä neliöitä uutta monitoimitilaa.

— Sen jälkeen mahtuu vähän isompikin määrä ihmisiä kahvittelemaan, mikä tukee hallinkin käyttöä, Markkanen sanoo.

Kaikkiaan kunta käyttää investointeihin ensi vuonna 1,3 miljoonaa euroa, josta liikenneväyliin runsaat 210 000 euroa ja vesilaitoksen investointeihin 225 000 euroa.

Budjettiesitys hyväksyttiin kunnanhallituksessa maanantaina. Seuraavaksi sitä käsitellään muutaman viikon kuluttua kunnanvaltuustossa.

Oritlammen meluvalli mukana

Osansa rahoista saa yksi ikuisuushankekin. Kunnanhallitus esittää, että Oritlammen meluvalliin varataan 50 000 euroa.

— Ikuisuusprojektitkin etenevät joskus. Kunta pyrkii omalta osaltaan edistämään hanketta, luonnehtii kunnanjohtaja Tuomo Sallinen.

Oritlammen asukkaat Kuutostien varressa ovat vaatineet melusuojausta 1990-luvulta saakka.

Sellaista on tarkoitus käydä rakentamaan ensi vuonna erään toisen hankkeen yhteydessä, kertoo vs. teknisten palvelujen toimialajohtaja Jari Leppänen.

Puntalaan tontteja

Kunta aikoo tasata ja raivata Puntalan teollisuusalueelle uusia tontteja. Maa-ainekset kuljetetaan kivenheiton päähän Oritlammelle meluvalliksi, jolloin lyödään ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Minna Mäkinen

Oritlammen taajamassa rakennukset ovat osittain hyvin lähellä vilkasliikenteistä Kuutostietä. Asukkaat ovat toivoneet melusuojausta 1990-luvulta saakka.
Oritlammen taajamassa rakennukset ovat osittain hyvin lähellä vilkasliikenteistä Kuutostietä. Asukkaat ovat toivoneet melusuojausta 1990-luvulta saakka.

— Teemme valmiiksi hyviä teollisuustontteja, ja voimme samalla käyttää maa-aineksia meluvalliin. Kuntakin hyötyy, kun maa-aineksia ei tarvitse kuljettaa tämän kauemmas, Leppänen kertoo.

Vastuu meluvallista kuuluu Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle, joka puolestaan kaipaa kuntaa mukaan rahoittamaan hanketta. Kyse onkin nyt eräänlaisesta kompromissista.

— Me tarjoamme maa-aineksen, Leppänen toteaa.

Leppänen ei osaa sanoa, millaiseen meluvallin pätkään Puntalasta kaivettavat maa-ainekset riittävät. Tarkemmat suunnitelmat valmistuvat myöhemmin.

Uusimmat uutiset