Korona vie Eksoten yt-säästöt ja enemmänkin – Timo Saksela: "Nyt on täysi keskittyminen koronan hoitamiseen"

Eksoten yt-neuvotteluissa irtisanottiin lopulta 30. Moni sai muuta työtä Eksoten leivissä.

Lukas Pearsall

Yt:t toivat miljoonasäästöt, mutta koronaepidemia vie sitä  enemmän. Eksote on muun muassa perustanut infektiovastaanottoja.
Yt:t toivat miljoonasäästöt, mutta koronaepidemia vie sitä enemmän. Eksote on muun muassa perustanut infektiovastaanottoja.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) jakoi maaliskuussa 30 työntekijälle irtisanomislaput yt-menettelyn tuloksena. Irtisanottavien määrä kutistui huomattavasti alun perin arvioidusta.

Syksyllä todettiin, että yhdeksän miljoonan euron säästötavoite vastaa noin 200:aa henkilötyövuotta. Neuvottelujen kuluessa määrä tarkentui ensin 105 henkilötyövuoteen.

Luku putosi kalkkiviivoilla ensin 40:een ja lopulta 30:een. Monelle irtisanottavalle tarjoutui muuta työtä Eksoten palveluksessa.

Irtisanomisia kohdistui muun muassa oman päivätoiminnan lakkautuksen takia sen henkilöstöön. Lisäksi irtisanomisia tehtiin perhe- ja sosiaalipalveluiden esimiehissä organisaation madaltamisen takia. Myös teknisissä palveluissa muutettiin organisaatiota, ja aulapalveluhenkilöstöä irtisanottiin.

Koronamenot uhkaavat kasvaa arvioidusta 8 miljoonasta

Samaan aikaan kun irtisanomisia toteutettiin, alkoi koronaepidemian uhka painaa päälle. Henkilöstöjohtaja Merja Hokkasen mukaan ainakaan vielä ei ole ollut tarvetta selvittää yt-irtisanottujen takaisinottovelvoitetta.

Yt-menetelyllä ei saavutettu tavoiteltua yhdeksää miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden talousarvioon oli merkitty 7,2 miljoonaa euroa yt-menettelyllä saatavia säästöjä, mutta lopputulokseksi jäi 4,7 miljoonaa euroa.

Ensi vuodelle yt:t tuovat 7,7 miljoonan euron säästön, kun irtisanomiset kohdistuvat koko vuoteen.

Nyt on täysi keskittyminen koronan hoitamiseen. — Timo Saksela

Yt-menettelyn tuoma kustannustason aleneminen humpsahtaa koronamenoihin eikä edes riitä niihin.

Toimitusjohtaja Timo Saksela toteaa, että tämänhetkisen arvion mukaan koronan kustannukset ovat luokkaa kahdeksan miljoonaa euroa. Ne voivat Sakselan mukaan kuitenkin kasvaa arviosta.

– Ei-kiireettömien hoito siirtyy monelta osin tulevaisuuteen, ja kulut saattavat kasvaa merkittävästi tulevana syksynä tai vasta ensi vuonna. Nyt on täysi keskittyminen koronan hoitamiseen.

Kai Skyttä

Eksoten on lisättävä vanhusten palveluja jo nyt keväällä, koska palvelutarve on kasvanut koko ajan.
Eksoten on lisättävä vanhusten palveluja jo nyt keväällä, koska palvelutarve on kasvanut koko ajan.

Vanhusten kasvava palvelutarve lisää menoja

Eksoten tämän vuoden käyttösuunnitelmaan sisältyy edelleen 3,2 miljoonan euron säästötavoite.

Samalla Eksoten alueen ikääntyvän väestön kasvava palvelutarve tuo kustannuspaineita jo nyt keväällä.

Eksoten on lisättävä nopealla aikataululla ikäihmisten palveluasumisen paikkoja, palveluseteleitä sekä mahdollisesti osastopaikkoja.

Suunnitelmissa on lisätä palveluasumisen paikkoja noin 40:llä.

Luetuimmat