Irma Siitarinen, Pentti Vuokniemi ja muut Paajalanrinteen asumisyksikön asukkaat eivät pääse juhlamatkalle Tallinnaan — Eksoten laintulkinta ohjaajien matkojen maksajista johti tukiyhdistysten kanteluun oikeusasiamiehelle

”Asukkaiden palvelut ja mahdollisuudet virkistysmatkoihin ovat meille kunnia-asia”, puolustautuu Eksoten palvelupäällikkö.

Minna Mäkinen

Paajalanrinteen asukkaat Irma Siitarinen ja Pentti Vuokniemi toivovat, että matkat voisivat jatkua.
Paajalanrinteen asukkaat Irma Siitarinen ja Pentti Vuokniemi toivovat, että matkat voisivat jatkua.

Imatran, Lappeenrannan ja Joutsenon kehitysvammaisten tukiyhdistykset ovat kannelleet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelijat haluavat selvyyden, onko Eksote toiminut Suomen perustuslain ja YK:n vammaissopimuksen edellyttämällä tavalla.

Kantelijat pyytävät oikeusasiamiestä selvittämään myös, onko Eksote toiminut oikein, kun se ei salli vammaisten yhteistuumin kustantaa ohjaajien matkoja päästäkseen reissuun.

Asukkaat ovat kustantaneet ohjaajien matkat

Kantelu perustuu useampiin Eksoten tekemiin ratkaisuihin. Keskiöön on noussut Paajalanrinteen tukiasuntoyksikön suunnittelema yhteinen retki Tallinnaan.

Tämä on aiheuttanut asukkaissa paljon mielipahaa. — Sirkka Iljo

— Kun Paajalanrinne oli Imatran kaupungin hallinnoima, sieltä tehtiin matkoja niin Tallinnaan kuin etelämmäksikin. Asukkaat ovat kustantaneet ohjaajien matkat jyvitettyinä. 25 asukasta on yhdessä maksanut kolmen ohjaajan matkan, Imatran seudun kehitysvammaisten tukiyhdistyksen sihteeri Sirkka Iljo kertoo. Hän on yksi kantelun allekirjoittajista.

Iljon mukaan Eksote on nyt tämän kieltänyt ja kevääksi suunniteltu Paajalanrinteen 30-vuotisjuhlamatka on jouduttu perumaan.

— Tämä on aiheuttanut asukkaissa paljon mielipahaa, ja minulle on siitä tultu puhumaan, kun olen Paajalassa käynyt.

Uusi käytäntö harmittaa Paajalanrinteen asukkaita

Paajalanrinteen asukkaat Irma Siitarinen ja Pentti Vuokniemi ovat harmissaan muuttuneesta matkakäytännöstä.

— On aina kivaa, kun johonkin pääsee. Se on vaihtelua, Vuokniemi sanoo.

Hän on osallistunut aiemmin Paajalanrinteestä tehdyille risteilyreissuille.

Siitarinen on ollut mukana kaikilla ulkomaan reissuilla, viimeksi Rodoksella.

—On mukavaa, kun saa olla matkalla toisten kanssa ja nauttia auringosta.

Siitarinen ja Vuokniemi toivovat, että entinen matkakäytäntö voisi jatkua edelleen.

Minna Mäkinen

Paajalanrinteen asumisyksikkö sijaitsee Imatran Paajalassa.

Yhteismatka ei korvaa omaa matkaa

Eksoten järjestämä yhteismatka muiden asumisyksiköiden kanssa ei Iljon eikä tukiyhdistyksen puheenjohtajan Tiina Hämäläisen mukaan korvaisi matkaa, vaan se voi tuoda uusia ongelmia.

— Kun matkaan lähtijät kootaan useammasta yksiköstä, matkaan pääsevät paremmin pärjäävät ja enemmän apua tarvitsevat jäävät kotiin, Hämäläinen pelkää.

Se taas sotii tasavertaisuutta vastaan.

Ihmetystä on aiheuttanut myös, että Eksote ei maksa ohjaajien pääsylippuja Kymen tukipiirin järjestämiin tansseihin Luumäen Risulahdessa mutta ei anna kehitysvammaistenkaan niitä maksaa.

— Kymmenen euron lipuista se osuus olisi jokaiselle joitain kymmeniä senttejä, Iljo laskee.

Ilman ohjaajia jäävät vammaisilta tanssit väliin. Tai sitten maksaja löytyy muualta:

— Diskoilloissa käy moni kehitysvammainen. Kun Eksote ei maksanut ohjaajien pääsylippuja, Happoradion keikkamyyjä antoi heille vapaaliput.

"Asiakkaiden oma toive on lähtökohta"

Vammaiset henkilöt pääsevät hyvin liikkumaan ja mukaan retkille ja tapahtumiin, yksilöllisistä tarpeista lähtien, sanoo ympärivuorokautisten palvelujen palvelupäällikkö Marja-Liisa Haapakorva Eksotesta.

— Lähtökohta on, että asiakkaat itse toivovat ja kertovat, minne haluavat lähteä, ja henkilökunta selvittää ja esittää retkivaihtoehtoja.

Henkilökunnan matkakuluja ei maksateta vammaisilla henkilöillä, vaan ne maksaa Eksote. Pääsyliput ja vastaavat ohjaajat maksavat ensin itse, mutta saavat ne jälkikäteen Eksotelta.

Eksotekin on järjestänyt matkoja

Kyseisessä Paajalanrinteen juhlaristeilyssä Haapakorva on ollut käsityksessä, että sinne lähtisivät kaikki kyseisen yksikön asukkaat ja koko kahdeksan hengen henkilökunta eikä vain kolme ohjaajaa. Asukkailla on oikeus myös olla lähtemättä.

Eksotekin on järjestänyt asiakkaille Tallinnan-matkoja. Niille lähtijät kootaan eri asumisyksiköistä.

— Viime vuonna teimme kaksi risteilyä. Mukaan lähti henkilökuntaa ja asukkaita niin, että saimme bussin täyteen. Maksoimme kaikkien risteilyliput, henkilökunta oli mukana työajalla. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä yksi risteily ja sen lisäksi kotimaanmatkoja, Haapakorva kertoo.

Paajalanrinteellä ja muuallakin Imatralla on toimittu toisella tavalla kuin siellä on Imatran oman sosiaalitoimen aikana totuttu, mikä on saattanut johtaa myös väärinkäsityksiin.

Tukiyhdistysten kantelu tuntuu Haapakorvasta pahalta, samoin Eksoten syyttäminen vammaisten lainvastaisesta kohtelusta.

— Olen ylpeä meidän tarjoamistamme palveluista ja siitä, että asukkaat ovat päässeet virkistysmatkoille. Se on ollut meille kunnia-asia.

Lakitoimisto hoitaa asiaa

Kantelussa on kysymys myös lain takaamasta vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeudesta.

— On tärkeää, että vammaisilla henkilöillä olisi enemmän mahdollisuuksia tehdä asioita silloin, kun heille sopii, eikä aina vain mennä silloin, kun ryhmä menee, toteaa Lappeenrannan kehitysvammaisten tukiyhdistyksen puheenjohtaja Mervi Hendunen kantelua hoitavan lakitoimiston tiedotteessa. Uutisvuoksi ei onnistunut Hendusta tavoittamaan.

Sirkka Iljo korostaa, että tilannetta on yritetty selvittää Eksoten vammaispalveluista vastaavien tahojen ja myös asukkaiden edunvalvojien kanssa. Ihan ensimmäiseksi ei turvauduttu lakitoimistoon, mutta lopulta niin tehtiin.

— Lakitoimisto Kumpuvuori on erikoistunut kehitysvammaisten etujen ajamiseen, se tuntee lainsäädännön, Iljo sanoo.

Luetuimmat