Etelä-Karjalassa ei ollut uusia koronatartuntoja lähes kolmeen viikkoon – Joukkoliikenteen maskisuositus ei ole voimassa, mutta maskia kannattaa käyttää, jos turvavälejä ei voi pitää

Anton Soinne

Etelä-Karjalassa ei ollut uusia koronatartuntoja lähes kolmeen viikkoon – Joukkoliikenteen maskisuositus ei ole voimassa, mutta maskia kannattaa käyttää, jos turvavälejä ei voi pitää

Etelä-Karjalassa ei ole tavattu koronaa lähes kolmeen viikkoon. Terveys-ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä Eksotesta vahvistaa, että tuorein positiivinen näyte on otettu lauantaina 29. elokuuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n joukkoliikenteen maskisuositus yli 15-vuotiaille ei siis tällä hetkellä ole voimassa Eksoten alueella.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

THL suosittaa maskin käyttöä kaikkialla joukkoliikenteen lisäksi muun muassa koronavirustestiin hakeutuville ja riskimaista Suomeen palaaville. Lue THL:n ohjeistus tästä.

Käytä maskia, jos et voi pitää turvavälejä

Karhula muistuttaa, että yleinen suositus kahden metrin turvaväleistä on edelleen voimassa. Kasvomaskia voi käyttää edelleen, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta esimerkiksi kaupassa asioidessa tai kokouksiin osallistuessa.

Maskien jako jatkuu edelleen vähävaraisille Etelä-Karjalan alueella. Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta käyttäjää kohti.

Jos kasvomaskin käyttöohje ei näy, katso video tästä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Eksoten terveys- ja hyvinvointiasemien puhelinpalvelut ovat olleet ruuhkaisia alkuviikosta. Ruuhka on pahin maanantaisin.

Eksote toivoo, että jos asia ei ole kiireellinen, asiakkaiden soittavan arkipäivisin kello 10 jälkeen.

Kiireettömissä asioissa suositellaan soittopyynnön jättämistä. Se on mahdollista arkisin kello 13.30 saakka ja asiakkaille soitetaan takaisin samana päivänä.

Puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella asiakas saa esimerkiksi kotihoito-ohjeita tai ajan hoitajan, fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Eksotella voi asioida myös sähköisesti kirjautumalla Eksoten asiointipalveluun.

Päivystysavun numeroon on lisätty valikko

Päivystysapuun tulevat koronapuhelut ovat lisääntyneet. Eksote jakaa päivystysavun numeron 116 117 kahteen palveluun. Päivystysasioissa soittaessa tulee valita 1 ja koronaan liittyvissä asioissa 2.

Koronavirustartuntaa epäillessä kannattaa ennen soittamista täyttää koronaoirearvio osoitteessa omaolo.fi.

Omaolopalvelun koronaoirearviossa on mahdollisuus varata aika koronanäytteenottoon Honkaharjun ja Armilan terveysasemille.

Jos Omaolon oirearvio ei anna oikeutta ajanvaraukseen, voi oirearvion kuitenkin lähettää ammattilaiselle ja ammattilainen ottaa yhteyttä.