Venäläismiestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä

Minna Mänttäri

Tolstoi-juna Vainikkalassa.
Tolstoi-juna Vainikkalassa.

Marraskuun 15 päivä Suomeen tulevassa Tolstoi-junassa istui kaksi miestä. Toinen heistä oli bangladeshilaistaustainen Venäjän kansalainen, ja toinen bangladeshilainen. He tulivat Suomeen Vainikkalan rajanylityspaikan kautta.

Kaksikon tarkoituksena oli matkustaa Helsinkiin pariksi päiväksi.

Kaksi päivää myöhemmin, 17. marraskuuta Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti samaisen kaksikon kiinni Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tuolloin bangladeshilainen mies oli poistumassa Suomesta Portugaliin. Venäläismies puolestaan oli palaamassa takaisin Venäjälle.

Rajavartiolaitos epäilee venäläismiestä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Hänen epäillään järjestäneen kumppanilleen Schengen-viisumin, hankkineen tälle kaikki matkaa varten tarvittavat matkaliput ja majoitukset, sekä saattaneen miehen Venäjältä Suomeen.

Bangladeshilaismiehellä oli Suomen myöntämä Schengen-viisumi.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnan perusteella epäillään, että mies oli saanut viisuminsa harhaanjohtavan ja väärän tiedon avulla, venäläismiehen avustuksella.

Hakiessaan viisumia bangladeshilainen kertoi matkustavansa Venäjältä Suomeen, ja sitten takaisin Suomesta Venäjälle, yhdessä kumppaninsa kanssa.

Esitutkinnassa selvisi, että venäläismies oli hankkinut kumppanilleen junalipun Suomeen, majoituksen Suomesta sekä paluulentolipun Helsinki-Vantaan lentokentältä Moskovaan.

Kuitenkin, kun miehet saapuivat Helsinkiin, hän osti tälle lentolipun Portugaliin, sekä saattoi hänet lennolle.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnan perusteella epäillään, ettei bangladeshilaisella ollut enää aikeita palata takaisin Portugalista Venäjälle, vaan että hän aikoi jäädä laittomasti Schengen-alueelle viisumin voimassaolon umpeutuessa.

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäilty venäläismies on vangittu. Bangladeshilaismies on käännytetty Venäjälle ja määrätty Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon.

Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut