Imatran seurakunta kertoo jatkavansa itsenäisenä, Rautjärven seurakunta liitetään Ruokolahteen

Ruokolahden päätös ei tullut Imatran kirkkovaltuustolle yllätyksenä. Imatran kirkkoherra Arto Marttinen uskoo liitoksia syntyvän ennemmin tai myöhemmin.

Minna Mäkinen

Imatran seurakunta jatkaa itsenäisenä.
Imatran seurakunta jatkaa itsenäisenä.

Imatran seurakunnan tiedotteen mukaan eilisen äänestystuloksen perusteella Imatran rovastikunnassa on 1.1.2019 alkaen kolme seurakuntaa: Imatra, Parikkala ja Ruokolahti, johon on liitetty nykyinen Rautjärven seurakunta. Kaikilla kolmella seurakunnalla on jatkossa kolme kirkkoa. Rovastikunnallinen yhteistyö jatkuu näiden kolmen seurakunnan kesken.


Imatran, Rautjärven ja Ruokolahden seurakuntien kirkkovaltuustot käsittelivät eilisissä kokouksissaan seurakuntien liitosaloitteen tekemistä kirkkohallitukselle.  Imatran seurakunnan kirkkovaltuusto äänesti seurakuntaliitoksen puolesta äänin 19 – 9 ja Rautjärven seurakunnan kirkkovaltuusto oli yksimielisesti liitoksen kannalla. Ruokolahden seurakunnan kirkkovaltuusto äänesti omassa kokouksessaan liitosta vastaan äänin 12 - 7.

Imatra keskittyy nyt omaan toimintaan

Imatran kirkkovaltuusto kuuli Ruokolahden äänestyksen tuloksesta eilen oman kokouksensa päätteeksi. Imatran kirkkovaltuuston puheenjohtaja Ilkka Ollonen ei yllättynyt Ruokolahden kirkon päätöksestä.


— Pidin kielteistä päätöstä todennäköisempänä ratkaisuna Ruokolahdella.


Liitoksen raukeaminen ei herättänyt suuria tunteita imatralaisten kirkkovaltuutettujen kesken. Ollosen mukaan enemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, että pidemmällä tähtäimellä yhdistyminen olisi ollut paras ratkaisu.
Ollonen kertoo kirkollisen työn jatkuvan Imatralla positiivisin mielin, keskittyen nyt oman seurakunnan toimintojen kehittämiseen. Hän epäilee kuitenkin, että yhdistyminen nousee puheenaiheeksi jälleen tulevaisuudessa.


—On hyvin todennäköistä että tämä ei jää tähän. Siihen vaikuttavat koko kirkon ratkaisut, ja pysyviä rakennemuutoksia on ehkä tulossa. Mahdollisesti joudumme palaamaan yhdistymiseen jollain aikajänteellä. Ihan lähivuosien asia se ei kuitenkaan ole, siihen voi vierähtää jopa kymmenen vuotta.

Ollonen ei pidä todennäköisenä sitä, että Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli tekee vielä myönteisen päätöksen kolmen seurakunnan yhdistymisestä, vastoin Ruokolahden päätöstä.


— Olen keskustellut asiasta tuomiokapitulin lakimiesasessori Jyri Klemolan kanssa. Kyseessä on seurakuntien vapaaehtoinen hanke, joka nyt raukeaa.

Liitoksia ennemmin tai myöhemmin

Imatran kirkkoherra Arto Marttinen kuvailee syntyvää Imatran rovastikunnan kolmen seurakunnan ja kolmen kirkon kuviota harmoniseksi.

—Toiminta jatkuu uuden luomisen sijaan vanhaa yhteistyötä jatkaen.

Marttisenkin mukaan yhdistyminen saattaa nousta puheenaiheeksi jälleen tulevaisuudessa. Marttinen toteaa ettei kukaan tiedä mitä maakuntauudistus tuo tullessaan, tai mitä kuntakentällä tai Jan Vapaavuoren kokoamassa C21 -ryhmässä tapahtuu.
Kirkkoherra epäilee isojen kaupunkien haluavan muunlaisia ratkaisuja kuin Imatran kaltaiset maakuntakaupungit.


— Pelimerkit muuttuvat ilman muuta jatkossa. Varmasti liitoksia tulee ennemmin tai myöhemmin. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että rovastikunnassa täytyy rauhoittaa tilanne, ja jatkaa näillä eväillä eteenpäin.

Juttua muokattu 11.55. Lisätty Marttisen kommentit.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset