”Yölläkin on puhelin auki, jos pitää lähteä synnyttämään”, doula Minttu Peurala naurahtaa — Etelä-Karjalassa vapaaehtoisia synnytystukihenkilöitä on kahdeksan ja he ovat juuri ja juuri pystyneet tarjoamaan siipien suojaa kaikille pyytäjille

Doulat ovat erikoinen porukka, joita kiinnostavat toisten raskaudet ja synnytykset. Kaiken takana on kuitenkin kiinnostus toimia toisen hyväksi.

Marleena Liikkanen

Minttu Peurala (vas.), Iina Luostarinen ja Leena Marttinen innostuvat syntymän ihmeestä. Vapaaehtoisina doulina eli synnytystukihenkilöinä he ovat kuulevana korvana ja läsnäolevana ihmisenä vanhemmille vanhemmuuden myllerryksessä.
Minttu Peurala (vas.), Iina Luostarinen ja Leena Marttinen innostuvat syntymän ihmeestä. Vapaaehtoisina doulina eli synnytystukihenkilöinä he ovat kuulevana korvana ja läsnäolevana ihmisenä vanhemmille vanhemmuuden myllerryksessä.

Kun laskettu aika lähenee, doula päivystää puhelimen ääressä.

— Yölläkin on puhelin auki, jos pitää lähteä synnyttämään. Doula-paita on valmiina viikattuna, Minttu Peurala nauraa.

Vaikka puhetta valmiiksi pakatusta sairaalakassista ja viikatusta doula-paidasta säestää hyväntuulinen nauru, ei kyse ole vitsistä. Doula eli synnytystukihenkilö on vanhemman tai vanhempien tukena raskauden aikana, synnytyksessä ja sen jälkeen, doulattavan toiveen mukaan.

— Kun meihin otetaan yhteyttä, yleinen toive on, että voisi olla varma siitä, että joku on synnytyksessä paikalla koko ajan, doula-toiminnan yhteyshenkilö Leena Marttinen Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistyksestä kertoo.

Doulan itsensä ei välttämättä tarvitse olla vanhempi, ja doulaksi ryhtymisen lähtökohdat voivat olla monenlaiset.

Minttu Peuralasta tuli doula, koska omat kolme synnytystä olivat jo takana. Peurala on ollut vapaaehtoisena doulana kolme vuotta.

— On kiva päästä syntymän ihmeestä osalliseksi muiden tukena, Peurala kertoo.

Peurala on itse synnyttänyt ulkomailla. Hän kokee voivansa olla hyvänä vertaistukena erityisesti maahanmuuttajavanhemmille, jotka muuten saattaisivat olla Suomessa melko yksin.

Iina Luostarinen on toiminut doulana puolitoista vuotta. Hän harkitsi myös kätilön opintoja, mutta päätyi toisiin opintoihin. Doulaus tuntui omalta tavalta olla osana syntymässä ja vanhemman tukemisessa, sillä kiinnostus asiaa kohtaan syttyi jo varhain.

— Olin viidennellä luokalla ainut, joka sai biologian kokeesta kympin, kun aiheena oli ihmisen biologia. Silloin se hävetti niin paljon, mutta aihe on aina kiinnostanut minua, Luostarinen kertoo.

Siipien suojaa kaikille pyytäjille

Luostarisen, Peuralan ja Marttisen edustamia Ensi- ja turvakotien liiton vapaaehtoisia doulia on Etelä-Karjalassa tällä hetkellä kahdeksan, ja he ovat hyvin työllistettyjä. Juuri ja juuri doulat ovat pystyneet ottamaan kaikki tukea kaipaavat siipiensä suojaan.

Doula-toiminta ei ole vielä kovin tunnettua.

— Kaikki eivät vielä edes tiedä, mitä doula-sana tarkoittaa, Iina Luostarinen toteaa.

Doulan pitää olla kiinnostunut toisen hyvinvoinnista. — Iina Luostarinen

Doulat toivovat, että tieto leviäisi ja kaikki tukea toivovat osaisivat sitä pyytää. Samaan aikaan toimintaan kaivataan lisää doulia.

Doulia yhdistää halu olla tukena herkissäkin asioissa ja hetkissä.

— Doulan pitää olla kiinnostunut toisen hyvinvoinnista. Niissä hetkissä enemmän kuin omasta, Luostarinen pohtii.

Doulan täytyy osata kuunnella herkällä korvalla. Vaikka jokainen doula tekee työtään omalla persoonallaan, kaikenlainen tuki ja vuorovaikutus ei sovi kaikille. Tärkeintä on, että doulattava tuntee, että doula todella on läsnä ja tukena.

Lähtökohdiltaan doula-porukka on hieman erikoinen. Porukkaan kuuluu erityyppisiä ihmisiä, joita yhdistää kiinnostus toisten ihmisten raskauksiin ja synnytyksiin. Jokainen tekee työtään tahoillaan, mutta kuuden viikon välein Etelä-Karjalan doulat kokoontuvat jakamaan kokemuksia.

Yhteen liittävänä tekijänä on kuitenkin toisten auttaminen.

Kun synnytys on ohi, doula ilmoittaa siitä porukan yhteiseen viestiryhmään. Ilo syntymästä on kaikkien yhteinen.

Uusille doulille järjestetään koulutusta syyskuussa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset 12. elokuuta alkaen Leena Marttiselle.

Luetuimmat