Maija Rankan teokset väreilevät Krimissä

Maija Ranka

Maija Ranka: Hohde (2016)

Uuden näyttelyn ja hyvän sään yhdistelmä poiki lauantaina kävijöitä Taidekeskus Krimiin, kun Maija Rankan uutta tyyliä esittelevä Electricity -näyttely sai avajaiset.

— Oma tyyli on muuttunut, eikä seuraavasta vaiheesta koskaan oikein tiedä, Ranka tuumii.

Hän kertoo tyylinsä vaihtuneen neutraaleista sävyistä ja pikkutarkoista muodoista todella tummien värien suosimiseen, kunnes tyyli on nyt saanut lähes täyskäännöksen.

Näyttelyssä nähtävissä töissä on käytetty kirkkaita värejä mustalla pohjalla, minkä vuoksi teokset näyttävät sähköisiltä. Tähän perustuu myös näyttelyn nimi.

— Kontrasti on aina kiehtonut minua ja nykyään annan kuvamaailman vain tulla.

Työt ovat tehty akryyleilla kankaalle ja niiden viimeistelyyn on käytetty vernissaa, joka antaa teoksille kiiltävän pinnan. Avajaisissa Rankan käyttämät väriyhdistelmät saivat positiivisia kommentteja kävijöiltä.

Krimin näyttelyn jälkeen hänen töitään on nähtävillä lokakuussa Lahdessa, Galleria Uudessa Kipinässä.

Tyylin muutoksesta huolimatta Ranka on sanojensa mukaan aina pitänyt ihmisten kuvaamisesta. Hän kertoo, että näyttelyn töissä on ollut taustalla lehtileikkeistä tai netistä löydettyjä kuvia, jotka ovat kiinnittäneet hänen huomionsa. Kankaalla nähtävät ihmishahmot ovat kuitenkin muuttuneet alkuperäisistä inspiraatiokuvista.

Jyväskylässä syntynyt ja sittemmin helsinkiläistynyt Ranka valmistui Saimaan ammattikorkeakoulun maalauksen linjalta vuonna 2015. Hänet tuo edelleen Imatralle korkeakouluajoilta saadut hyvät ystävät ja Saimaa.

— Olen aina myyty Vuoksen usvaisesta maisemasta, hän toteaa.

Heinäkuun puolivälissä Electricity -näyttely vaihtuu ranskalaisen korutaiteilijan Elvire Blanc Briandin näyttelyksi. Briand tuo korutaidekokonaisuuden Taidekeskus Krimiin, johon hän tutustui ollessaan vaihto-oppilaana Saimaan ammattikorkeakoulussa.

Maija Rankan ”Electricity” -näyttely Taidekeskus Krimissä (Koulukatu 1A) 9.7. saakka, avoinna ke-pe 12-18, la-su 11-16
Ilmainen sisäänpääsy

Muita näyttelyitä Imatralla

ZOO -eläinaiheinen ryhmänäyttely Taidebunkkerissa (Siitolankatu 2) 30.6. saakka: ma-pe klo 10-16

Kiehtovat luonnonmateriaalit - Kaarina Lemisen ryijyjä Kulttuuritalo Virran käytävägalleriassa 30.6. saakka: ma-to klo 9-19, pe klo 9-16

Paula Metson Grafiikkaa & tussia Galleria Honkaharjussa (Honkaharjun sairaala) 30.6. saakka

Omat kokoelmat Imatran taidemuseossa (Virastokatu 1) 11.8. saakka: ma-to klo 9-19, pe klo 9-16 (suljettu pe 23.6.)

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.