Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala yllättyi: Sisäilman vuoksi oireilevia on Linnalan koulussa vanhempien mukaan enemmän kuin mitä on kaupungin tiedossa

Hannu OJala

Linnalan koulun pihapiirissä on hyvin eri-ikäisiä rakennuksia. Kivikoulu on 1950-luvulta, laajennusosa 1990-luvulta.
Linnalan koulun pihapiirissä on hyvin eri-ikäisiä rakennuksia. Kivikoulu on 1950-luvulta, laajennusosa 1990-luvulta.

Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala yllättyi eilisiltana Linnalan koulun vanhempainillassa.

— Huomattavasti useampi vanhempi nosti kättä ylös kuin mitä meidän tietomme oireilevista oli, Kujala kertoo.

Kouluterveydenhoitajan viimeisimmän, 15. syyskuuta päiväämän tilaston mukaan oireilevia koululaisia on koulussa yhdeksän. Kuun alussa heidän määränsä oli vielä neljä.

— Tiedossamme olleiden yhdeksän oppilaan osalta oireilu kohdistui tiettyihin tiloihin. Nyt tuli tietoa siitä, että oireilua olisi myös muissa tiloissa.

Päänsärky ja väsymys yleisimmät oireet

Yleisimmät raportoidut oireet ovat päänsärky ja väsymys. Myös hengitysteihin liittyvistä oireista on kerrottu.

— Ongelma näissä tilanteissa on, että tieto oireilusta ei välttämättä kulkeudu tiloista vastaaville, vaikka ihmisiä hakeutuu lääkäriin, toteaa tekninen isännöitsijä Jyri Honkasalo Imatran YH-rakennuttajalta.

Linnalan koulun vanhempi, vanhempaintoimikunnan väistyvä puheenjohtaja Satu Hallikainen ei ole henkilökohtaisesti huolestunut oman nelosluokkalaisensa puolesta.

— Neljä vuotta rakennuksessa on sujunut meillä ihan okei ja todennäköisesti viimeiset pari vuotta menee samaan malliin. Se on saattanut auttaa asiaa, että luokkatilat ovat matkan varrella vaihtuneet.

Sisäilmatyöryhmä kokoontuu ensi kuun alussa

Eri puolilla koulua on tällä hetkellä käytössä ilmanpuhdistimia. Eniten oireilua on tähän mennessä paikannettu ruokalan takana Tainionkoskentien puolella olevaan kahteen päätyluokkaan. Luokat ovat edelleen toiminnassa.

— Odottaminen on huoltajille raskasta, mutta tutkimukset vaativat oman aikansa. Jos tarve tulee isompiin toimenpiteisiin, niihin on oltava vankat perusteet, toteaa Kujala.

Kujalan tiedon mukaan toistaiseksi yksi oppilas on siirtynyt sisäilmaoireiden vuoksi toiseen kouluun.

Kaupungin sisäilmatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran käsittelemään Linnalan koulun tilannetta tiistaina 3. lokakuuta. Toukokuussa käynnistetyt olosuhdemittaukset jatkuvat lokakuulle. Sen tuloksista tiedotetaan kaupungin mukaan huoltajille ja henkilökunnalle Wilman kautta.

Rakennuksessa käynnistetään myös uusia tutkimuksia.

Minna Mäkinen

Minna Mäkinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat