Yksi välittäjä napattiin, toinen tuli Etelä-Karjalaan tilalle — Rikollinen organisaatio järjestää Suomeen väärennettyjä passeja ja toimittaa niitä maahan tuomilleen henkilöille

Seppo Rautiovaara

Rajavartiolaitos jatkaa passivälityksen tutkintaa ja tiedottaa siitä asian edetessä lisää. Arkistokuva

Rajavartiolaitos tiedottaa päässeensä rikollisorganisaation harjoittaman laittoman maahantulon jäljille ja tutkivansa asiaa törkeänä rikosmuotona.

Lappeenrantaan saapunut rikoksesta epäilty henkilö on tunnistettu ja hänet on sekä vangittu poissaolevana että etsintäkuulutettu kansainvälisesti. Jo aiemmin keväällä jäi samasta passinvälitystoiminnasta kiinni toinen henkilö, mutta järjestö lähetti pian tämän uuden tilalle.

— Tapauksesta harvinaisen tekee rikollisorganisaation tehokkuus ja ammattimaisuus. Organisaatioon epäillään kuuluvan useita salakuljettajia ja sillä on kyky tuottaa korkeatasoisia väärennettyjä asiakirjoja lyhyessä ajassa, toteaa tutkinnanjohtaja kapteeniluutnantti Markus Paljakka Suomenlahden merivartiostosta tiedotteessa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että kyseinen henkilö matkusti Istanbulista Tallinnaan ja Tallinnasta Lappeenrantaan mukanaan väärennettyjä passeja Suomessa oleskeleville turvapaikanhajkijoille.

Neljä tällaista henkilöä jäi maaliskuussa kiinni tullessaan laivalla Suomesta Tallinnaan. Heillä oli tuolloin väärennetyt Macaon passit.

Rikollisryhmä oli tuonut heidät maahan helmikuussa väärennytyillä passeilla varustettuina, passimaa oli tuolloin Taiwan. He jäivät rajatarkastuksessa kiinni, jolloin he anoivat turvapaikkaa.

Maaliskuussa rajatarkastajat tapasivat Suomen pyrkivän kansalaisuudettoman miehen, jolla oli hallussaan uudet väärennetyt Taiwanin passit aiemmin kiinni jääneelle nelikolle. Mies pidätettiin ja myöhemmin vangittiin epäiltynä törkeän maahantulon järjestämisestä.

Nelikko puolestaan oli tyypilliseen tapaan sijoitettu vastaanottokeskukseen turvapaikkatutkinnan ajaksi. Maaliskuun loppupuolella heistä ensin kaksi ja jonkun ajan kuluttua kaksi muutakin jätti ilmoittautumatta ja katosi vastaanottokeskuksesta.

Rajavartiolaitos onnistui nopeasti katoamisen jälkeen selvittämään, että kadonneet olivat risteilyaluksessa matkalla Tallinnaan. Tieto välitettiin eteenpäin, ja Viron viranomaiset ottivat kadonneet satamassa kiinni.

Lue Rajavartiolaitoksen tiedote aiheesta tästä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut