Ruokolahdella vaihdetaan katulyhtyjä led-valoiksi — Mahdollistavat sen, että yön pimeimmistä tunneista voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti luopua

Ruokolahdella on käynnissä led-valojen vaihto vanhanmallisten katulyhtyjen tilalle.

Mari Pajari

Ruokolahdella vaihdetaan sähkösyöppöjä katuvaloja energiaystävällisimpiin led-valoihin.

Tällä hetkellä asennustöitä tehdään kahdella rintamalla, Huhtasenkylän asemakaava-alueella Puntasentiellä ja kirkon seudun alueella Metsolantien risteyksestä Ukonsalmentien sillalle asti. Vaikka lamppuja vaihdetaan, ei se pimeinä katveina. Syy lamppujen vaihtoon on taloudellinen.

— Led-valoissa on murto-osa virran kulutuksesta. Säästetään energiaa ja voidaan joissakin tapauksissa pudottaa myös katuvalokeskusten pääsulakekokoja ja saadaan sieltä kautta säästöä, maanrakennusmestari Olli Syrjänen Ruokolahden kunnalta kertoo.

Vanhojen valojen tehot myös hiipuvat ajan mittaan, mutta led-valoissa antaa tasaisemman valon koko käyttöiän.

Myös Ruokolahdella sammutetaan yöaikaan katuvaloja säästösyistä. Led-valoilla tilanne voi muuttua tulevaisuudessa.

— Nyt kun saadaan näitä ledejä lisää, voidaan pudottaa valaistustehoa keskiyöllä, mutta kuitenkin pitää sitä valaistusta. Se on ollut joillakin toivomuksena, että valoa olisi ympäri yön, jos se on taloudellisesti mahdollista. Ja siihen varmaan jatkossa mennään, kunhan saadaan ensin energiamäärä kohtuulliselle tasolle. Sitten voidaan miettiä palvelutason nostoa, Syrjänen sanoo.

Led-valojen vaihtoon liittyvät työt alkoivat syyskuussa.

— Ne oli alkuun aika kalliita ja vieläkin saatavuudessa on ongelmia. Niitä ei saada ihan kaupan hyllyiltä. Nytkin jalustat on olleet pitkään maassa, mutta on odotettu valaisimia, Syrjänen kertoo.

Työt valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Kohteiden nykyinen valaistus toimii uusien käyttöönottoon asti.

Luetuimmat