Monet kesätyöntekijät palkataan uudestaan, mutta ilman kokemustakin voi saada töitä

Joonas Laine

Ruokolahtelainen Eetu Sikiö, 17, työskentelee myyjänä Imatran Intersportissa. Ennen kesätyöpestiä hän oli liikkeessä keväällä työharjoittelussa.
Ruokolahtelainen Eetu Sikiö, 17, työskentelee myyjänä Imatran Intersportissa. Ennen kesätyöpestiä hän oli liikkeessä keväällä työharjoittelussa.

Kesätyön saaminen voi olla monille nuorille vaikeaa. Hakijoita on paljon ja joukosta pitäisi erottua jollain tavalla.

Monet kesätyöntekijät palkataan lisäksi suhteiden tai edellisvuosien pestien perusteella. Uutisvuoksen haastattelemasta kuudesta nuoresta kaikki olivat olleet tämänkesäisissä työpaikoissaan aiemminkin.

Imatralainen Jesse Lind, 19, hoitaa Tainionkosken hautausmaata toista kesää.

— Sain paikan oikeastaan äidin kautta, hän on täällä töissä, mutta hain paikkaa erikseen. Aloitin hommat kuukausi sitten ja vielä on tämä kuu jäljellä. — Työssä parasta on ulkoilu, saa olla pihalla.

Emma Salokorpi työskenteli puolestaan K-Supermarket Imatrankoskessa jo välivuotenaan.

— Alun perin pari kesää sitten kesätöitä hakiessani en paikkaa saanut, mutta kauppias otti syksyllä yhteyttä, 21—vuotias imatralainen kertoo.

Vähäinen kokemus tai suhdeverkosto ei tee työn saamisesta kuitenkaan mahdotonta.

— Kaikki eivät mene suhteiden kautta tai jos on aiemmin ollut samassa paikassa. Uudetkin pääsevät, mutta pitää olla reipas ja asiallinen, Imatran Nuorten palvelun asiantuntija Tuula Hautala-Piirainen muistuttaa.

Hautala-Piirainen kehottaa hakijoita olemaan myös oma-aloitteisia ja soittamaan suoraan työnantajille.

Lue lisää perjantain Uutisvuoksesta ja digilehdestä.

Joonas Laine

Uusimmat uutiset