Kehyn uudelle sopimukselle vihreää valoa, nuorten ääntä kuuluviin, Äikäs mukaan Vuoksen vesistön työryhmään — Näistä asioista päätettiin tänään Imatran kaupunginvaltuustossa

Valtuustossa muisteltiin myös Imatran ja Ruokolahden menneitä kuntaliitosmuhinoita.

Mari Pajari

Otto Liimatta (vas.), Eetu Berg, Kaisa Reinikainen, Nelli Parikka, Elli Väyrynen ja Hilla Mikkilä kertoivat valtuuston kokouksen alussa lukiolaisten viime vuoden lopussa tekemästä tutustumismatkasta Kiinan koulumaailmaan. Mieleenpainuneisiin kokemuksiin kuului muun muassa se, miten kiinalaisopiskelijat lakaisivat koulupäivän aluksi koulunsa pihaa luudilla. - Kyllä täällä Suomessa pääsee koulussa helpolla, oli nuorten tiivistys vierailusta.
Otto Liimatta (vas.), Eetu Berg, Kaisa Reinikainen, Nelli Parikka, Elli Väyrynen ja Hilla Mikkilä kertoivat valtuuston kokouksen alussa lukiolaisten viime vuoden lopussa tekemästä tutustumismatkasta Kiinan koulumaailmaan. Mieleenpainuneisiin kokemuksiin kuului muun muassa se, miten kiinalaisopiskelijat lakaisivat koulupäivän aluksi koulunsa pihaa luudilla. - Kyllä täällä Suomessa pääsee koulussa helpolla, oli nuorten tiivistys vierailusta.

Imatran seudun kehitysyhtiön aika löysässä hirressä näyttää vihdoin päättyvän. Kehy sai maanantai-iltana Imatran hyväksynnän uudelle osakassopimukselleen kaupunginvaltuuston kokouksessa. Käytännössä sopimus vahvistuu vasta maaliskuussa, kun Ruokolahden kunnanvaltuusto käsittelee asiaa. Kehy on ollut viime vuodenvaihteesta asti ilman sopimusta ja siten myös rahoitusta pitkälti Ruokolahden toivomien muutosten suhteen.

Ruokolahti on kaivannut sopimusneuvotteluissa kättä pidempää omistuksen lisäksi myös sen suhteen, mitä toiminta sisältää. Imatran näkemyksen mukaan nyt pöydällä on kuitenkin osakassopimus ja Kehyn toiminta on yhtiön ja kuntien keskinäinen asia.

Kuntaliitoksia hierottu muinoin itärajan takana

Uusi osakassopimus hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti. Säröä päätökseen saatiin vain Heikki Tannisen (sd.) puheenvuorosta, jossa hän ihmetteli, miksi Imatran kaupunginvaltuustossa käsitellään Ruokolahden kunnanhallituksen esitystä, kun ei yhteistyö ole aiemminkaan aina kelvannut. Tanninen perusti ajatuksensa uudessa osakassopimuksessa olevaan ehtoon mahdollisista kuntaliitoksista.

Tanninen palasi muistoissaan vuosien takaiseen kylpylämatkaan itärajan taakse, jolloin Imatran poliittiset nokkamiehet pehmittivät ruokolahtelaisia kollegoitaan kuntaliitokseen. Tannisen muistelon mukaan imatralaispoliitikot olivat runsaiden myötäjäisten lisäksi tarjoutuneet ristimään uuden tulevan kunnan nimenkin Ruokolahdeksi, mutta kauppa ei siltikään ottanut tuulta alleen.

Kaupunginjohtaja Kai Roslakka muistutti vastauksessaan, että päätettävässä asiassa kyse ei ole kuntaliitoksista vaan osakassopimuksesta, johon tehdään nyt muutos voimassaoloajan suhteen.

Uudessa, vuoden 2020 loppuun ulottuvassa sopimuksessa on huomioitu myös Kehyn toiminnan supistuminen, kun muualta tulevien investointien edistäminen jää pois yhtiön palveluista. Samalla asukaskohtainen maksu laskee 25 eurosta 22 euroon.

Hankintakalenteri kelpasi, lyhennyksen käyttö ei

Valtuusto hyväksyi kaupungin hankinnoista tehdyn julkisen kalenterin. Kalenteriin on kerätty tämän hetken ja myös tulevien vuosien hankinnat, jotka on listattu jopa parin vuoden päähän kilpailuttamisaikataulujen mukaan. Kaupungin ja sen yhtiöiden hankinnat sisältävällä kalenterilla haetaan tiiviimpää vuorovaikutusta paikallisten yritysten kanssa.

Kalenteri sinällään sopi valtuutetuille, mutta Heikki Tanninen (sd.) jäi penäämään selitystä esittelytekstissä olevalle HIH-lyhenteelle. Selkeämpää kieltä ja vähemmän lyhenteitä toivoivat puheenvuoroissaan myös Tannisen puoluetoverit Arto Siitonen, Antero Lattu ja Heikki Luukkanen.

— Hankinnat Imatran seudulla haltuun -hankkeen lyhenteen pitäisi olla valtuustolle tuttu, koska hanke on valtuustossa rahoituksineen hyväksytty, vastasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Nuorisovaltuuston kokoonpano kiinnosti

Itse valtuuston kokous oli lyhyt, mutta sen yhteydessä kuultiin kahtakin eri nuorisoryhmää. Lukiolaiset kertoivat valtuutetuille viime marraskuun matkastaan Kiinaan, jossa he tutustuivat paikallisen koulun toimintaan. Myös Imatran nuorisovaltuusto esitteli toimintaansa. Salin edessä nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ulriikka Roiha sai ottaa vastaan paitsi valtuutettujen vuolasta ihastelua nuorten aktiivisuudesta, myös Heikki Luukkasen kysymyksen nuorisovaltuuston kokoonpanosta.

Luukkanen muistutti, että valtaosa imatralaisnuorisosta opiskelee ammatillista alaa ja halusi tietää, miten ammattiopiston edustus nuorisovaltuustossa on hoidettu.

Roihan mukaan nuorisovaltuuston kokoonpanossa on varattu kolme paikkaa ja yksi varapaikka ammattiopistolle, mutta käytännössä vain yksi varsinainen paikka on saatu täytettyä.

— Jostakin syystä kiinnostus ei ole siellä puolella kovin suurta, totesi Roiha.

Demarit haluavat matkat tarkkailuun

Valtuustoaloitteita kokouksessa tehtiin yksi. Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että kaikki Imatran kaupungin ja kaupunkiyhtiöiden luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden matkat Suomen ulkopuolelle hyväksytään kaupunginhallituksessa ennen lähtöä. Avoimuuden nimissä matkoista tehtäisiin myös jälkikäteen raportit kaupunginhallitukselle.

Kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs puolestaan sai valtuuston kokouksessa uuden tehtävän. Äikäs nimitettiin alkukesästä perustettavaan Saimaa ja Järvi-Suomi -ryhmään, joka kokoaa Vuoksen vesistön ympärillä olevia alueita yhteiseen hankkeeseen.

Vesien suojelua ja elinvoimaa edistävä hanke ulottuu Pohjois-Karjalasta etelään Vuoksen suulle asti. Imatran kaupunki sitoutui valtuuston päätöksellä hankkeeseen yhdessä 32 muun kunnan kanssa.

Fakta: Valtuustossa havaittua

Kokouksen alussa Imatran nuorisovaltuusto esitteli toimintaansa, Imatran yhteislukion oppilaat Kiinan matkaansa ja vanhusneuvosto ajankohtaisia asioita.

Kokouksesta pois olivat Lahja Id, sd. (tilalla Tuula Putto), Markus Niskanen, sd. (Katri Lätt), Päivi Marttila, vihr. (Ritva Pohjola) ja Anssi Piirainen, vas. (Henri Ruokolainen).

Juttua muokattu 18.2. klo 22.58: Jutussa kerrottiin aiemmin, että nuorisovaltuustossa on yksi paikka ammattiopistolle. Paikkoja on kolme.