Koulut alkavat ensi viikolla, mahdollisimman normaalisti – Jos koronarajoitukset kiristyvät, niihin voidaan vastata nopeasti, sanoo Kosken koulun rehtori

Käsihygieniaan ja turvaväleihin kiinnitetään tänä syksynä tavallista enemmän huomiota.

Santeri Tynkkynen

Trampoliinit odottavat välituntihyppijöitä Mansikkalan koulun pihalla.
Trampoliinit odottavat välituntihyppijöitä Mansikkalan koulun pihalla.

Koulut alkavat jälleen ensi viikolla, etäkevään jälkeen.

Kosken koulun johtava rehtori Johanna Ovaska suhtautuu niiden alkuun luottavaisin mielin.

– Pyrimme aloittamaan toiminnan mahdollisimman normaalisti. Mutta käsihygieniaa ja turvavälejä painotetaan tänä syksynä kuitenkin tavallista enemmän.

Turvavälit tarkoittavat muun muassa sitä, että alakoululaiset tulevat viettämään aikaa lähinnä omien luokkiensa sisällä ja omanluokkalaistensa kanssa. Valinnaisaineiden takia yläkoululaisten luokat sekoittuvat toisinaan enemmän.

Turvavälit tarkoittavat myös etäisyyden pitämistä.

– Esimerkiksi jo viime keväänä keittiöhenkilökunta oli merkannut jonotuspaikat teipillä ruokalan lattiaan, Ovaska kertoo.

Rehtorin mielestä turvavälien pitäminen ei sinänsä ole kovin suuri ongelma kouluissa.

– Lapset oppivat turvavälien käytön hyvin nopeasti. Viime keväänä olin oikein hämmästynyt siitä, kuinka hyvin kaikkein pienimmätkin oppilaat ottivat ne omaksi asiakseen.

Turvavälien takia Kosken koulu järjesti viime keväänä välitunnit siten, että se rajasi koulun pihalta aina tietyn alueen tietylle luokalle. Se ei kuitenkaan osoittautunut kaikkein toimivimmaksi ratkaisuksi, Ovaska sanoo.

– Jos rajoituksia jälleen kiristetään, niin tällä kertaa välitunteja porrastettaisiin alkamaan eri aikoihin.

Santeri Tynkkynen

Kosken koulu. Arkistokuva tämän vuoden heinäkuulta.
Kosken koulu. Arkistokuva tämän vuoden heinäkuulta.

Mahdollisiin rajoitusten kiristymisiin vastattaisiin nopeasti

Imatran koulut pystyvät vastaamaan muihin koronatilanteen mahdollisesti aiheuttamiin tiukennuksiin hyvinkin nopeasti, Ovaska sanoo.

Kosken koulun kohdalla tiukennukset tarkoittaisivat muun muassa sitä, että oppilaat alkaisivat jälleen viettää entistä enemmän aikaa oman luokan kesken. Lisäksi opettajat kulkisivat luokasta toiseen mahdollisimman vähän. Myös siivousta tehostettaisiin entisestään.

Tiukennukset näkyisivät myös siten, että luokkien ruokatunteja porrastettaisiin eri ajoille, ja että keittiöhenkilökunta jakaisi koululaisille ruuan valmiina annoksina, itse linjastolta otettavan ruuan sijaan.

Mahdollisesta uudesta etäopiskeluun siirtymisestä päättää kaupunki. Kouluilla aiotaan kuitenkin tarkistaa se, että kaikkien oppilaiden etäopiskelumahdollisuudet ovat kunnossa, laitteet ja yhteydet toimivat, Ovaska sanoo.

Lukuvuoden alku kulunee myös edelliskevään oppeja tarkastellessa ja kertaillessa.

– Meillä ohjeistettiin opettajia jo kevään viimeisinä kouluviikkoina pikemminkin tarkistamaan ja kertaamaan etäkoulun aikana opittua, ei niinkään opettamaan uutta. Uskon, että opettajat haluavat nytkin hieman tarkastella keväällä opittuja asioita. Niiden suhteen luotan heidän ammattitaitoonsa täysin, Ovaska sanoo.

Luetuimmat